Arkiv

___________________________________________________________________________________________________________________________________________-

Program 2016

 

fredag d. 12. februar 19.00 Generalforsamling Kun adgang for medlemmer
torsdag d. 17. marts 19.30 Jørgen Bjarnesen Læger uden grænsen
torsdag d. 7. april 18.30 Cecilie Rimdal Spild af tid  Bemærk tidspunkt
torsdag d. 15. september 19.30 Lars Hansen 100 år efter salget af De Vestindiske øer
torsdag d. 17. november

19.30 Thomas Lindy Nissen
Jagtrejsefeber med verden som jagtrevir

____________________________________________________________________________________________________________________

17. november  2016

Thomas Lindy Nissen

StorvildtjægerThomas Lindy-Nissen

Mit foredrag er et meget anderledes, selvironisk og inspirerende foredrag, som kan give tilhørerne gode ideer til, hvordan jagteventyr kan arrangeres til billige penge. Jeg er ikke "født med en guldske i munden" eller har solgt en virksomhed og dermed selvpensioneret mig. Jeg har indtil foråret 2013 tjent til mine mange rejser ved et helt ordinært job som lastbilchauffør - jeg ved altså, hvor, hvordan og hvornår man kan komme på eventyr for små penge - en viden jeg gerne deler ud afI 2013 satsede jeg "butikken" og startede op som fuldtidsskribent, forfatter, foredragsholder, forlægger og web-redaktør. Siden har jeg forfulgt min drøm om at opleve så mange af jagtens facetter som muligt både med riffel, bue og haglgevær såvel som gennem kameralinsen eller via tastaturet

Jagtrejsefeber med verden som jagtrevir: Er bygget op af både flotte billeder og mange spændende filmklip! Foredraget er levende, humoristisk og til tider selvironisk, og der vises både sjove fraklip og finurlige sider af et jagteventyr.    Mit foredrag handler ikke om "almindelig trofæjagt", men om jagtoplevelser på egen hånd og om mit arbejde som jagtjournalist eller jagtguide.

Jeg kommer langt omkring og fortæller bl.a. om:
jagt på tahr og gemse på egen hånd i New Zealand. at være med til at nedlægge 10.000 kaniner på en enkelt jagt.en 1,5 mdr. rundrejse i Kirgisistan, hvor jeg lavede artikler om lokale kirgisere på kødjagt.
at nedlægge "The Arctic Five" herunder moskusokse med bue.
hvordan kirgisisk Viagra virker.mit første møde med Kirgisistan og mine to kirgisiske "sønner" Talant og Jyldyzbek.

samt lidt andre småting, hvis der bliver plads til det.
De ting jeg fortæller om i foredraget kan alle gøre, hvis de har blod på tanden og er villige til at prioritere det!

 

 

________________________________________________________________________________________________________

15. september 2016

Lars Hansen

De Vestindiske Øer blev solgt til USA 1916

 

Lars Hansen

 

FØRSTE-ANDEN-TREDJE-SOLGT!

Var det virkelig sådan, De Vestindiske Øer blev solgt til USA, eller foregik det på en langt mere spændende måde.

Lars Hansen har gravet i arkiver både i Danmark og USA for at finde svaret på, hvorfor vi afhændede øerne for 40 tons guld.

Hvor han vil begynde ved Columbus og ende ved indsættelsen af den første amerikanske guvernør

FØRSTE - ANDEN-TREDJE-SOLGT!

Hvor han vil begynde ved Columbus og ende ved indsættelsen af den første amerikanske guvernør

Vestindien gav underskud, med en stor årlig udgift for statskassen.

Vi havde ikke råd til at bekoste store forventede reformer.

90% af øernes beboere ønskede USA som overhoved.

Øerne og deres befolkning er for små til dannelse af selvstændig stat.

USA truer med at besætte øerne.

Vil vi sælge en farvet befolkning til et racediskriminerende land.

Det er en æressag, at vi behandler vore kolonier ordentligt.

men 25.000.000 dollars fylder nu godt i en slunken statskasse!

 

 __________________________________________________________________________________________________________

7. april 2016

Cecilie Rimdal

- Idéhistorie og Sociologi
Spild af tid

Vi har igen den store glæde at få besøg at de fantastiske foredragsholdere fra Talerøret   

                                              
Cecilie Rimdal

Hvad er tid? Kan tid spildes?

På samme måde som en kop kaffe kan?

Og hvad gør motorvejskø til tidsspilde for nogen, og en anledning til kvalitetstid for andre?

De spørgsmål vil Cecilie tage under behandling med hjælp fra to filosofiske tidsopfattelser. Tilhørere introduceres for, hvordan tiden kan opfattes som en fælles ”masse”, der kan måles med et ur, mens andre ser det som afgørende, hvad tiden bruges på og af hvem. Det er nemlig forskelligt, hvad der giver værdi til forskellige mennesker, og derfor kan en situation føles som spildt tid for en og meningsfuld aktivitet for en anden.

Cecilie studerer idehistorie på Aarhus Universitet, og i løbet af halvanden time vil hun bruge balloner, reklamer og tv-klip til at illustrere, hvordan filosofien kan ændre tilhøreres syn på tidsopfattelsen af selv kassekøen i Netto. 

www.taleroeret.dk

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

                    17. marts 2016                                        

Læger uden grænser

Jørgen Bjarnesen

Jørgen Bjarnesen

For Jørgen er en tur på tre måneder til Nigeria nærmest at regne for en ’smuttur’. Han har tidligere arbejdet i både Afghanistan og flere steder i Afrika, blandt andet tre år i Zambia i midten af 80’erne. Derfor tager han også den kommende tur helt afslappet. ”Tre måneder passer rigtigt fint til mit arbejdsliv herhjemme, og jeg ser meget frem til at komme ned og møde folk og arbejde sammen med dem”, fortæller Jørgen med et smil et par timer inden afgang.

De næste tre måneder skal han arbejde på et af vores projekter målrettet kvinder med komplicerede fødsler. Derudover skal han også hjælpe kvinder, der lider af fistler. Fistler er huller imellem vagina og blæren, eller vagina og endetarmen, som ofte medfører konstant inkontinens og skyldes meget svære og langvarige fødsler eller voldtægt.

 

Netop den slags operationer har han også arbejdet med tidligere, når han har været udsendt. Det er ofte en relativt simpel procedure, men behandlingen har enorm betydning for de kvinder, der lider af fistler, da de ofte bliver udstødt fra deres lokalsamfund eller af familien. Derfor kan en operation betyde, at kvinderne får deres liv tilbage.

Nysgerrigheden

Ud over behovet for at hjælpe, er det for Jørgen også vigtigt at rejse ud i verden og opleve menneskerne og forstå de problemstillinger, de står over for. Han er drevet af en nysgerrighed for at komme lidt tættere på de begivenheder, man ser i nyhederne eller læser om i historiebøgerne. ”Man kan jo godt se en dokumentarfilm eller læse en bog, men man forstår verdens sammenhænge langt bedre, når man er der og lærer folk at kende”, forklarer Jørgen.

 

En af grundende, til at han bliver ved med at rejse ud, er da også, at han hver gang har oplevet, hvor meget man har tilfælles på tværs af kultur, religion og nationalitet, når man begynder at arbejde sammen. ”Jeg bliver ved, indtil der ikke er plads til en rollator i flyveren”, griner han inden han tager mod lufthavnen. 

Læger uden grænser    www.msf.dk

____________________________________________________________________________________________-

november 2015

Begitta Blahaut

Klovn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begitta Blahaut fortæller om hendes egen vej ind i klovneriet,

hendes rejser med Patch Adams, og hans mission med at ”bringing more love”.

Begitta har uddannet omsorgsklovne siden 2007.

Hun kalder det omsorgsklovne, fordi de ikke kun kan arbejde på hospitaler,

men alle steder, hvor der er nogen, som har brug for lidt glæde og en god ven.

Om Klovnekaravanen

 

Klovnekaravanen er en trup omsorgsklovne, også kaldet Hospitalsklovne. Vi klovner for at for at bringe leg, glæde, latter og kærlighed til børn og voksne. Vi skaber nærvær ved klovneri. Vi leger med børn og barnlige voksne. Klovnekaravanen klovner ud fra den kendte læge og hospitalsklovn Patch Adams principper

Patch Adams klovneprincipper

Du er en perfekt hospitalsklovn, hvis du bidrager med hele dig selv i samværet med et andet menneske, hvis du giver alt hvad du har i dig af nærvær, omsorg, tilstedeværelse, glæde og kærlighed"

Klovneri kan udøves alle steder, hvor børn (og voksne) er samlet. Både raske og syge, handikappede og traumatiserede børn har forhold eller er i situationer, hvor en klovn kan gøre god gavn

Klovnekaravanen klovner på asylcentre, Red Barnets børnesommerlejr, børnehjem og dag- og døgninstitutioner for børn og ældre, på hospitaler og ved børne- og kulturfestivaler. Klovnekaravanen arrangerer Cirkus Workshops og Klovneskole for børn

Klovnekaravanen er stiftet i december 2003 af Begitta Blahaut

Siden 2007 har Klovnekaravanen som den eneste aktør i Danmark uddannet hospitalsklovne.

www.lattercoach.dk

_____________________________________________________________________________________________

Nield Bjørn Wied

7. oktober 2015

Niels Bjørn Wied

 

Af vestens medier bliver Vladimir Putin ofte set som en magtsyg diktator, der regerer Rusland, som det passer ham. At Rusland eksempelvis tilraner sig Krim-halvøen, er for mange blot et bevis på Putins utilregnelighed og opfattes som en spot af demokrati og menneskerettigheder. Men hvad er egentlig Putins motiv?Niels Bjørn Wied studerer Russisk og har rejst i både Rusland og Ukraine. For Niels er Putins handlinger ingen overraskelse – han mener endda, at vi kan forvente os endnu flere fleksende muskler fra Rusland.Med fokus på Ruslands historie og Putins politiske indflydelse viser Niels den komplicerede magt- og prestigekamp, der eksisterer mellem Rusland, Nato, USA og en række små lande, som ofte er dem, der må betale prisen, når de store drenge skal vise sig frem.

www.taleroeret.dk

____________________________________________________________________________________________

9. september kl. 19.30

                                                                                                       Anders Agger

 

                                                                      

Publikum skiftevis griner, er musestille og bliver meget rørte,

når Anders Agger med stor indlevelse,

humor og selvironi fortæller om sine unikke oplevelser

ved at lave tv-reportager.

Tv-journalisten Anders Agger fra DR

tager i sine foredrag udgangspunkt i hans mange dokumentarprogrammer:

Fra ”Heavy Agger”, over ”Sømanden & Juristen” og sommer-programmerne med Anne Hjernøe– til de seneste ”Indefra”-programmer på DR2.

Anders Agger tager tilhørerne helt tæt på de mange moralske og etiske overvejelser,

der ligger bag, når man i en stor tv-produktion eksponerer og portrætterer i bedste sendetid:

Uanset, om det er en kostskoledreng med hjemve´, en døende sømand – eller den kommende konge i Danmark.

 Anders Agger har siddet overfor alle tre.

Anders Agger har vundet flere priser for sine programmer.

Og i foredragene svarer han også gerne på spørgsmål fra salen – og vil gerne sætte liv i en medie-debat med publikum.

Anders Aggers jyske dialekt er tæt beplantet med sprogblomster.

Vi kender Anders Agger som Tv-journalisten,

der med sin evigt rolige og behagelige stemme fører os rundt blandt menneskeskæbner i det så berømte udkants Danmark. Anders Agger kommer rundt - både geografisk og i livets udkanter.

Man kan sige meget og have store fagter.

Man kan også sige det så roligt og eftertænksomt, at alle lytter og tænker. DR-journalist Anders Agger er en af de få,

der mestrer det stille og alligevel får sagt så meget.

Oplev 50 årige Anders Agger og få en anderledes og meget eftertænksom oplevelse med hjem.

Men alligevel har du også en lille underfundigt smil på læben. Jo Anders Agger er anderledes – og tak for det!

 

_____________________________________________________________________________________________

8. april kl. 19.30

Søren Sørensen

Kamppilot

 

 

Søren Sørensen

 

 

 

 

Med udgangspunkt i sine erfaringer som kamppilot, fortæller Søren Sørensen med pilotnavnet SØR om F-16 flyet, sin uddannelse og jobbet som jagerpilot.

Tag med jagerpilot SØREN på træning og i krig. Træning som pludselig bliver dødelig alvor.

Flyv med i 30 meters højde i Nevadas ørken. Oplev hans F-16 bliver beskudt, og hør om dagen, hvor hans verden frøs til is.

Søren Sørensen fortæller om livet som kamppilot og flyveinstruktør i det danske flyvevåben og giver et unikt indblik i en ellers lukket verden.

En verden, hvor marginaler skiller succes fra fiasko,

hvor alt på et splitsekund kan blive forvandlet til dødelig alvor.

Kamppiloten beretter med varme og indlevelse og fortæller ærligt om sin egen udvikling fra stille,

genert dreng til selvsikker jagerpilot med tro på sig selv.

Hør om hans vilje til at klare udfordringer, om hans angst for at fejle,

og om hvordan han klarer beslutningstagning under pres.

Søren Sørensen kommer også ind på sin rolle i krigen i Libyen, hvor han fik en post i hovedkvarteret

 

 

www.motivationsforedrag.dk/kamppilot

_________________________________________________________________________

4. marts 2015

"Fra spillefugl til vandrefugl".

Rune Engstrøm

 

 

    

 

 

 

 

 

Ludomani er et tabubelagt emne, som kan have mange menneskelige konsekvenser. Både for ludomanen selv, samfundet og de magtesløse pårørende ude på sidelinjen.

 

Rune Engstrøm fortæller sin meget personlige livshistorie – råt for usødet. Om hen ved 20 års fangenskab i spilledjævelens vold. Spilleafhængighed er et dyrt og voksende samfundsproblem, hvor man indtil videre kun har set toppen af isbjerget. Derfor bør det tages yderst alvorligt, inden det er alt for sent.

Hør Runes beretning om en lang og indædt kamp for at vende tilbage til et normalt liv. Blandt andet ved hjælp af 900 kilometers pilgrimsvandring på Caminoen i Spanien – og efterfølgende to års arbejde med at skrive bogen ”En gamblers bodsgang”.

 

Og husk på, at man behøver ikke selv at være ludoman for at høre foredraget. Ligesom man heller behøver at være pårørende til en. Det kan jo blot være fordi, at man er interesseret i, hvad der rører sig rundt omkring i samfundet – og samtidig ønsker at få udvidet sin personlige horisont.

 

________________________________________________________________________

4. februar 2015

Erik Lindsø  

Storm P

Livet er svært, men matematik er sværere
Storm P. og fluernes livssyn

Ved forfatter og kulturjournalist Erik Lindsø

 

 

Det fortælles om Storm P., at en dag, hvor han maler et portræt, kommer en af hans venner på besøg. Storm P.’s portrætter er ofte farverige, og han elskede klovnen som figur. Vennen siger: ”Kan du ikke tegne de mennesker, så de ligner?”. Storm P. svarer: ”Jo, det kan jeg godt, men det nænner jeg ikke”.

   Jeg kan godt tegne dig, sådan som du ser ud i dag, hvor du har fået begge ben forkert ud af sengen og ligner en langtidsskuffet, tristesseramt levebrødspessimist. Men ved du hvad? Det nænner jeg ikke. Derimod tegner jeg dig, som du fortjener at se ud. Det er derfor, jeg giver dig farver på og en fjer i hatten, og derfor jeg pakker dig ind i regnbuen og hæver himlen over dig. Sådan synes jeg, du fortjener det.

Det fortrinlige ved Storm P. er, at han træner vores evne til at springe over skygger – ikke blot vores egne, men de skygger alle mennesker har. Han tager fra de livlige og giver til de kedelige.

”Nogle skaber glæde, hvor de går - andre når de går,” siger Storm P. i en flue

”Er der ikke noget at glæde sig over, så er der noget at glæde sig til,” hedder det i en anden flue.

Om sig selv siger Storm P.: ”Jeg er ikke nogen særlig morsom mand, men når jeg ser ud over livet, bliver det som regel morsomt.”

Foredraget er en rundrejse i livsglædens, smilets og den muntre alvors univers, som man møder det hos Storm P.

Erik Lindsø er forfatter og kulturjournalist og en af landets mest efterspurgte foredragsholdere og fortællere, der med muntre historier og humorens bid sætter tilværelsen under lup. Han har været højskoleforstander på Rønshoved Højskole og programmedarbejder i Danmarks Radio. Erik Lindsø har senest udgivet sine livsbetragtninger i bøgerne ”Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder” og ”Livet er i det mindste en historie værd

 

________________________

d. 17. januar Generalforsamling

2015

_______________ ___________ ___

 5. november 2014

Rasmus Rohde

Sirius-patruljen 

   

                                                                                                       

Rasmus Rohde, tidligere chef for Sirius-patruljen 

Rasmus har i sammenlagt fire år opholdt sig i Nordøstgrønland og rejst tusinder af kilometer med hundeslæde, båd og fly langs områdets kyster.

I sit foredrag vil Rasmus tage os med ind i den arktiske verden med spændende fortællinger, billeder,

små filmsekvenser og anekdoter fra slædepatruljens hverdag i Nord- og Nordøstgrønland.

Foredraget tager udgangspunkt i årets gang ved Sirius og giver et indblik i en af de mest særprægede arbejdspladser i det danske rigsfællesskab.

Vi følger patruljen på depotudlægning om sommeren i de enorme østgrønlandske fjordsystemer og kigger de nye patruljefolk over skulderen,

når de om efteråret begynder i mesterlære på hoved stationen Daneborg.

Vi er med på vinterens og forårets patruljeringer med hundeslæde, hvor vi bl.a. møder isbjørne,

storslået natur og bidende kulde samt oplever det enestående forhold mellem slædehundene og deres førere.

Overnatning foregår i telt, depothytter eller gamle fangsthytter fra pelsjægernes storhedstid i 1920‘erne og 1930‘erne.

Rasmus giver også et lille tilbageblik til oprettelsen af den første slædepatrulje i 1941 og dennes kamp mod de hemmelige tyske vejrstationer

under 2. Verdenskrig

- idet kendskabet til arktiske vejr data var afgørende for vejrudsigterne til de europæiske og nordatlantiske slagmarker.

_____________________________________________________________________________________________________

1. oktober 2014

Arne og Kamma Puggaard

Mission Aviation Fellowship

 

 

                                                                                                          

Arne og Kamma Puggaard, som vil fortælle om deres spændende arbejde i Mission Aviation Fellowship (MAF)

Arne Puggaard er formand for den danske afdeling af Mission Aviation Fellowship, og han har bl.a. besøgt MAF’s flybaser i Bangladesh, Tanzania
og Uganda.

Arne Puggaard og hans hustru Kamma ledsager deres foredrag med billeder om MAF’s flymission fra rejser til Papua New Guinea og Madagaskar.

 

Lille flyselskab med stor rækkevidde

MAF (Mission Aviation Fellowship) blev startet i England lige efter 2. verdenskrig af kristne RAF-piloter, som så muligheden for at anvende krigsflyene i fredens tjeneste.

 

MAF er i dag en stor international, fælleskirkelig missionsorganisation med afdelinger i hele verden. MAF har 130 fly stationeret i 30 ulande og har ca. 1200 medarbejdere i aktiv tjeneste.

 

MAF's formål er ”at give evangeliet vinger", og dermed forøge kirkernes og de humanitære organisationers rækkevidde, således at så mange mennesker som muligt kan få humanitær hjælp og blive mødt med det kristne budskab.

MAF – flyver for livet

 Hvert syvende minut døgnet rundt starter et MAF-fly et eller andet sted i verden for at bringe medicin, nødhjælp.

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

3. september 2014

Hans Jørgen Bonnichsen

Før og efter PET

Hans Jørgen Bonnichsen vil i sit foredrag fortælle om sit karriereforløb, fra at være souschef i Rejseholdet til stabsarbejdet hos Rigspolitichefen med ansvar for kriminalpolitiets uddannelse, forfremmelser og deltagelse i internationale operationer, der førte ham frem til topposten som operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste.

 

PET blev ved Bonnichsens ansættelse betragtet som Europas mest lukkede tjeneste, men i de ni år han fungerede som chef gennemgik PET den største moderniseringsproces i tjenestens historie.

Ni år hvor også verden ændrede sig, ikke mindst efter 11. september 2001. Ni år der førte frem til Bonnichsen pension fra statens tjeneste, men ikke til en pensionist tilværelse, da Bonnichsen få dage efter pensionen blev ansat som kommentator, og terrorekspert hos DR.

 

En utænkelig position i dansk PET-regi. Han blev dermed normbryder. Han vil berette om denne udfordring om mediearbejdet og såvel modstand som positiv holdning til dette normbrud.

 

 

2. april 2014 kl. 19.30

Dansker, kend dig selv!

Troels Dyhrman

                                        

                                       her har vi så "Jens"

               den figur Troels bruger til at forklare de virkemidler

                  vi bruger når vi kommunikerer med hinanden 

           

Et foredrag om tillid, hygge og mødet med fremmede kulturer Troels Dyhrman  International markedskommunikation Hvordan skal du drikke din te i Istanbul?

Hvor blev hyggen af, da du rejste til Kina? Og hvorfor er det så svært at score på en brasiliansk sambaklub?

Dette foredrag spørger, hvad danskhed er, og viser, hvordan vores egen danskhed gør kulturmøder svære.

I Danmark stoler vi eksempelvis mere på hinanden end noget andet folkefærd i verden, hvilket giver problemer i mødet med brasilianeren, der er verdensmester i mistillid.

Og hvordan skal mødet med de autoritetstro kinesere gå, når man som dansker har lært at nedbryde hierarkier, lige siden man var barn?

Med en kombination af videnskabelige data og pudsige aha - oplevelser giver kommunikations-studerende

Troels en unik indsigt i kulturmøder set fra vores danske perspektiv.

Udover den faglige viden fra sit studie, har Troels erfaring med kulturmøder fra bl.a. et transatlantisk kærlighedsforhold og flere års udlandsophold,

som han bruger til at klæde tilhørerne på, så de er klar til at møde verden.

_____________________________________________________________________________________________________

5. marts 2014 kl. 19.30

Hope Now

Sune Barker

HopeNows vision er med udgangspunkt i basale menneskerettigheder og empowerment

at bekæmpe menneske handel

 

i alle dens former og manifestationer

  

Mission

 

HopeNow’s mission er:

 

-At arbejde forebyggende og med det enkelte menneske i centrum

 

-At sikre handlede menneskers adgang til hjælp

 

-At sikre handledes menneskers basale menneskerettigheder

 

-At skabe øget bevidsthed om Human Trafficking og HopeNows arbejde i Danmark & Afrika ved oplysning og undervisning

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 5.februar 2014

Flemming Krøll 

Fra kokkeelev til revydirektør

Flemming Krøll blev landskendt i 1973 da han optrådte i TV’s Musikalske venner.

Hans første LP/CD kom i 74 og siden er det blevet til 16 LP/CD med bl. a Evert Taube,

Tom Lehrer, Halfdan Rasmussen og forskellige muntre revyviser.

De seneste indspilninger Krøll har lavet er med hans kendte revyfigur

“Thorbjørn med scoodastøvlerne, den gæve nordjyde fra Pandrup.

Krøll har spillet teater/musical på bl.a.

Amagerscenen, ABC teatret, Susanne Theils teater, Gentofte scenen og Folketeatret.
Flemming har lavet revy hver sommer siden 1979 forskellige steder i landet.

I 1985 overtog han Nykøbing F. Revyen, der stod for at skulle lukke efter Volmer Sørensen var rejst,

men Flemming fik på få år revyen tilbage som landets næststørste revy og havde 8 meget succesfulde år.

Ti år senere, i 1995, begyndte Krøll sit samarbejde med Frank Steen i landets ældste sommerrevy, Rottefælden i Svendborg.

Det blev til 4 succesfyldte år, med totalt udsolgte huse. Krøll vendte tilbage til Nykøbing F. Revyen i 1999 og fik fornyet revyen,

og samtidig sommerens bedste anmeldelser. I Sommeren 2013 laver Krøll sin revy nummer 23 på Nykøbing F. sommerteater.

Flemming Krøll er altid i stand til at få sit publikum til at more sig, eller nærmere sagt, skrige af grin,

når "Thorbjørn er på skitur i Norge” eller til “Trucker-træff" i Esbjerg,

eller han synger revyvisen om de forsvundne WC kummeknopper.

GOD FORNØJELSE!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

d. 28. januar 2014 kl. generalforsamling

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

november 2013

Emne: Livsbeskrivelse

Erling Pedersen ( Skipper)

Skipper vil fortælle om en barndom, hvor han bl.a. har gået i 10 forskellige skoler. Det må siges at være en stor udfordring og en stor opgave for et barn.

Skipper vil også fortælle om de 32 år han har haft  til søs, hvor han bl.a. har sejlet med ”Havets Husmænd”

Samt om tiden som entreprenør og tiden på Fanefjord skolen.

Her vil vi få fortalt om et spændende liv, til lands og til vands

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

oktober 2013

Emne: Sigurd vores lokale TV journalist

 

Sigurd Bo Bojesen

Som 26 -årig drog Sigurd Bo Bojesen til London "for at prøve kræfter med den store verden" som reportagefotograf. Det blev til 27 år i det britiske, med mange rejser over en stor del af verden.

I1999 vendte han tilbage til Danmark og bosatte sig på Klekkendegaard, som han havde erhvervet elleve år tidligere.

I 2001 lancerede han Turistbladet Møn, som senere blev omdøbt til Sommermagasinet Møn for at signalere, at hans blad var for såvel turister som sommerhusejere og de fastboende.

Da Dronning Margrethe kom til Møn i 2007 for at åbne GeoCentret købte han et videokamera for også at kunne forevige dette i levende billeder. Det førte til lanceringen af TV MØN, som efter at have været internetbaseret, begyndte at sende på "rigtigt" fjernsyn i november 2009.

Arbejd sbyrden med tv var imidlertid for stor og da hans nuværende kompagnon, Carsten Højholt Hansen, tilbød at give en hånd med i 2011, blev navnet på stationen ændret til TV Sydsjælland, som fortsat sender på Lokalkanalen (hvor der er også sendes tegnsprog).

I november 2012 lancerede Sigurd Bo Bojesen netavisen Møn, som allerede ved årets udgang havde haft flere end 3000 besøgende.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

september 2013

Emne:Hjælp vi bor i et yderområde”

 

 

Arno Viktor Nielsen 

Arno Victor Nielsen er filosof, mag.art og cand.mag.

Professor i æstetik ved Kunsthøjskolen i Bergen og desuden ansat ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

 

Arno Victor Nielsen har i 10 år været anmelder ved Politiken, i en periode tilknyttet kulturredaktionen, freelance-medarbejder ved Danmarks Radio,

og nu kommentator ved Berlingske Tidende.

Har redigeret bøger om teknologi-filosofi, musikfilosofi og museologi samt skrevet bogen ”Frasorterede Tankestreger” – et udvalg af forfatterens filosofiske refleksioner over aktuelle begivenheder,

sendt i Danmarks Radios P1 i perioden 1995 – 1998.

Har I brug for at få vendt tingene lidt på hovedet?

 

Så lad Arno Victor Nielsen komme med et oplæg, der kan give nye input til friske ideer.

Arno Victor Nielsen er morsom, tankevækkende og provokerende.

Nogle ville kalde ham en menings-maskine.

Selv har han kaldt sig professionel leverandør af tænksom-hed på bestilling. Eller,

hvis det skal være mere intimt: udbyder af filosofisk escort-service.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

april 2013

Emne: Alternativ energi

Anne Grete Holmsgaard

har været medlem af folketinget, først fra 1979 til 87 og igen fra 2001til 2011.

I den mellemliggende periode var hun blandt andet formand for Energimiljø rådet og Ligestillingsrådet

er nu Direktør hos BioRefining Alliance

Bor i en andelsforening på Holmen og har fritidshus med økologisk køkkenhave på Møn.

Når jeg ikke er på Christiansborg, bruger jeg krudtet på at løbe, vinterbade, koncerter, gode venner og er naturligvis daglig cyklist.

Er gift med Kjeld og sammen har vi 3 sammenbragte døtre og 3 børnebørn.

Har gennem et stykke tid har haft lyst til at bruge sine erfaringer og sin viden fra mange års arbejde med klima- og energi uden for Christiansborg,”

At vi sætter gang i energirenovering af boliger og offentlige institutioner.

Det skaber job, giver et bedre indeklima for børn og voksne og nedsætter energiforbruget.

At der skal investeres massivt i vindmøller, solvarme og biogas, så vi kan gøre os fri af den sorte energi.

Vi investerer på den måde pengene i job og erhvervsudvikling herhjemme frem for at importere sorte brændsler.

At vi sætter gang i energirenovering af boliger og offentlige institutioner.

Det skaber job, giver et bedre indeklima

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Trine Klostergaard Sørensen

foredragsholder hos Talerøret

marts 2013

Husker du?

Emne: Husker du?

Trine Klostergaard Sørensen

Et foredrag om, hvorfor vi ikke kan stole på vores hukommelse

Psykologistuderende og foredragsholder hos www.taleroeret.dk 

"Det er altså ikke sådan, jeg husker det.”” Jo, jeg mindes helt bestemt, at det var sådan, det gik til!” Hvem har ikke diskuteret, hvad der egentlig skete engang?

Sandheden er, at vi ikke bare glemmer, men også forvrænger vores minder.

Foredraget tager publikum med på udflugt i menneskets upålidelige hukommelse. Vi genkalder alle falske minder og evner at lave en fjer til fem høns.

Trine guider os gennem mindernes faser og viser, at forglemmelser og fordrejninger sker konstant.

Det er nemlig slet ikke en fordel at huske alt – det ville være ulideligt!

Og så er det trods alt vigtigere at kunne huske, hvordan man slipper væk fra en sabelkat, end mormors telefonnummer.

Trine er psykologistuderende og fodboldspillende sprogentusiast.

Hun fortæller let, engageret og helt nede på jorden om hukommelsens krinkelkroge.

Og så er hun med tiden blevet mere ydmyg over for sin egen hukommelse.

Kan hun mon virkelig huske gulvtæppet i sit barndomshjem, når hun flyttede, da hun kun var et halvt år gammel?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Asger Schou Sørensen

februar 2013

Kongelig Hofleverandør

Emne:”Fra smedelæring på Midtsjælland til beslagsmed i De kongelige stalde”

 

Det er nok ikke så mange beboere på Møn. der kan have denne titel på deres visitkort, men det kan Asger Schou Sørensen, og alle interesserede kan få et indblik i hans spændende liv,

onsdag den 13.februar på Damme Kro.

Oplevelser er der mange at tage af, ikke mindst samtalerne med hestene i tidens løb, og hvor man ikke skal regne med altid at få ret,

og fortæller videre: Mit gode gamle fag, har ført mig rundt til mange steder også uden for landets grænser,

bl.a. om Galophesten der skulle have nye sko på i Paris, og sågar til olympiade i Fjernøsten.

Her blev det gamle danske håndværk - i alle dets detaljer – filmet af det stedlige TV.

Asger Schou Sørensen fortæller videre: I Bryssel, på EU´s største læreanstalt og beslagskole med et museum,

hænger to typiske danske hestesko, som blev smedet på stedet, ved et besøg der i1976.

Mange håndsmedede modeller af hestesko har jeg smedet til danske, nordiske og europæiske mesterskaber for beslagsmede.

På virksomheden er der over tid på 40. år uddannet 20.nye beslagsmede,

heraf 9. med medalje for svendestykke, og 6.vundne Danmarksmesterskaber, og som nu har deres virke spredt over hele landet.

Disse emner, samt mange anekdoter har Asger Schou Sørensen med i bagagen

når han besøger Fanefjord Foredragsforening,

så kom og få en god oplevelse om et gammelt håndværk – præsenteret af Fagmanden

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ebbe Gyrming

torsdag d. 8. november

Klub For Berejste Håndværkere i

Helsingør, Danmark (KFBH)

Ebbe Gyrming.

Naver

Ebbe Gyrming , vil fortælle om de vandrende svende

fra 1200-tallet og op til i dag

Den historiske dimension
Klubben er stiftet i 1919. Første verdenskrig var færdig og mange håndværkere
vendte hjem efter at have arbejdet i fremmede lande. Mest sydpå. 16 af dem
samledes på "Hotel Du Nord" i Helsingør. De blev enige om at der skulle være
et mødested for berejste håndværkere og stiftede klubben.

Klubbens formål var (og er stadigt) at samle herværende berejste håndværkere,for ved hyggeligt samvær, at genopfriske minderne fra deres rejsetid i det fremmede.

For at kunne blive optaget skal man kunne fremvise et svendebrev, og kunne
bevise at man har arbejdet mindst 1 år syd for grænsen.
Enhver uberygtet håndværker kan optages.

Da der i Danmark er ret få, der går på landevejen (tager på valsen)
blev det besluttet, at det at have arbejdet i udlandet gav ret til optagelse i klubben.Klubben har i øjeblikket ca. 150 medlemmer.

I dag har vi ca. 5 medlemmer med rejsetid på landevejen(3 år og 1 dag) og ret til at bære kluften (det sorte fløjlstøj). Nav er forkortelse af "skandinav"og betegner en rejsende håndværkssvend fra Skandinavien.
Det tilsvarende tyske udtryk er wander-gesell.

I mange år var mødestedet og rammen om klubbens aktiviteter forskellige hoteller,men i 1945 fik klubben foden under eget bord.

Formanden holder foredrag om de vandrende svende fra 1200-tallet og op til i dag. Her på hjemmebane i Naverhulen i Helsingør.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 Dorthe Wille - Jørgensen

onsdag d. 24. oktober

"Danmarks Borgcenter", et dristigt og storslået formidlings- og forskningsprojekt i tilknytning til Slotsruinen i Vordingborg, er i disse år ved at folde sig ud for vore øjne. Der graves og regeres, huse rives ned, nye bygges op, voldgrave fyldes med vand og meget mere. Hvad er det egentlig, vi har gang i?

Hvad vil vi med det? Hvorfor og hvordan?

Museumsinspektør Dorthe Wille-Jørgensen, der har deltaget i udviklingen af Borgcentrets fra dets spæde start som en vild ide, vil i aftenens foredrag berette om, hvorfor Museerne Vordingborg mener, at et dansk borgcenter skal ligge netop i Vordingborg, hvilke spændende oplevelser Borgcentret vil komme til at kunne tilbyde borgere og turister, og hvad der skal ske i fremtiden.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vilhelm Stender

onsdag d. 14. marts 2012

Præsten, der kom i Paradis uden at dø –

opbrud fra en præstegerning i Folkekirken til et liv på en Stillehavs ø

Vi har vel alle en barndomsdrøm, som vi kunne tænke os at realisere.

 Jeg, som ellers altid havde fulgt den slagne landevej, studentereksamen, teologisk embedseksamen,

Præsteembede i Folkekirken gennem 28 år, prøvede nu at gøre noget ved sagen.

I 2002 solgte jeg alle mine ejendele rub og stub, tog min afsked lang tid før pensionen,

for at drage ud til en lille Stillehavsøgruppe, The Kingstone of Tonga, 3000km. NØ for New Zealand, en af jordens fjerneste egne.

 Jeg er vokset op på Vintersbølle skole lidt udenfor Vordingborg, hvor min Far var skoleinspektør. Jeg blev student fra Vordingborg Gymnasium i 1970, cand. Theol. fra Københavns Universitet i 1976 allerede som 24 årig. Mit første præsteembede var i Stege – Nyord pastorat, hvor jeg begyndte som res. Kapellan og senere blev sognepræst sammesteds som en af landets yngste. Ved mit foredrag i Fanefjord d. 14. marts 2012 kunne det være spændende at møde også nogle af mine tidligere sognebørn, konfirmander og kormedlemmer etc. Efter 5 år på Møn kom jeg senere til Ansgars kirke i Odense, Faaborg og sluttede af ved landets ældste kirke i Tveje Merløse ved Holbæk. Fra 2002 – 2007 befandt jeg mig på Tongaøerne i Det sydlige Stillehav i længere eller kortere perioder. I 2005 konverterede jeg til katolicismen og bor nu på et lille værelse hos Jesuitterne i Stengade i København, passer min gamle Mor på 95 på Plejehjem og prøver at overleve ved at holde foredrag om mit liv rundt om i landet!

Jeg glæder mig meget til at møde jer alle.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

onsdag d. 15. februar

Erik Brix

Mit liv med Holmegaard Glasværk

Jeg var fra 1954 - 1956 som 14 årig ansat som hyttedreng på glasværket. Derefter kom jeg i lære som smed i Næstved, efter min uddannelse har jeg gennem hele livet jævnligt arbejdet på Holmegaard som såkaldt fremmed håndværker. I 2004 blev jeg igen fast ansat på Holmegaard, denne gang som guide, og her var jeg indtil konkursen i 2008.

Jeg fortæller om brandene, konkursen, om tørv, hvad glas består af, og om hvorledes glasmagerne er uddannet, om tiden da de fire glasværker, Odense – Hellerup – Kastrup og Holmegaard var sammen i Royal Copenhagen.

I stedet for lysbilleder har jeg over 30 forskellige glasting med, både såkaldt ”Fusk”, men også ting fra produktionen, så tilhørerne kan se og røre ved det jeg fortæller om.

Glasværket genåbnede som Holmegaard Park i juni 2011 og her holder jeg også foredrag udenfor glasværkets åbningstid, for grupper som ikke har mulighed for at komme,

mens glasmagerne er i arbejde.

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

onsdag d. 18. januar 2012

Peter Karll

Peter Karll

Søfarende gennem 42 år

Peter Karll, fortæller om at være søfarende gennem 42 år

og hvad der deraf følger,

 samt om den sejlende cykelsti ”Færgen Møn”

  www.faergenmon.dk

 Færgen Møn

Den har et langt godt liv bag sig. Den blev 1923 bygget på Nakskov Skibsværft til færgefarten

Kalvehave - Koster. Den afløste Hjulfærgen Ulfsund der var bygget 1893. I 1923 indgik den i den

normale færgefart, hvor den sejlede lige til 30. maj 1943 hvor Dr. Alexandrines Bro blev indviet.

Medens de to store færger fra Kalvehave – Koster flyttede til Bogø - Stubbekøbing overfarten, blev

Møn liggende i Kalvehave. Forsøgsstationen Lindholm overtog færgen, her sejlede den trofast til

1999, de sidste 12 år som reservefærge, men stadig velholdt og sejlklar som da den var ny. Ligger

nu i Stege havn som og passes af foreningen ”Færgen Møns Venner”.

Koster

Og nu i 2011 som den sejlende cykelsti mellem Stege og Kalvehave

________________________________________________________________________________________________________________

Ole Flemming

d. 16. november 2011

Ole Flemming

emne: En tur på en hurtigkørende familie-karrusel

"Har du talt med dit barn i dag"

-små børns store problemer med os store voksne

 

Ole Flemming  Pedersen lægger ikke op til, at forældre skal lave om på det liv, de lever. Men han pointerer, hvor vigtigt det er, at der leves med de børn.

Forældre kan noget pædagoger ikke kan, og det mener han er vigtigt at forældrene får fortalt.

 

En overfladisk far eller mor er livsfarlig for et barn.

Et vanskeligt barn er ofte et barn, der har det vanskeligt.

I en hurtigkørende familie er børn ofte gidsler.

At blive elsket er for et barn lige så nødvendig som at trække vejret.

At opdrage og udvikle et barn er en svær opgave uden facitliste.

Forældrenes ambitioner og behov kan ofte aflæses på deres børn.

Ole Flemming Pedersen, appellerer både til hjertet og forstanden.
Han er gift, far til 3 egne børn og 3 bonus børn. 
Læreruddannet. Videreuddannet på Danmarks Pædagogiske Universitet i pædagogik og psykologi.
Seminarielektor på lærer- og pædagogseminarium. Tidl. konsulent i Undervisningsministeriet

_______________________________________________________________________________________________________________

tirsdag d. 11. oktober 2011

Dorrit Guttman

Dorrit Guttman

emne: Hvad med " Sundhed og forebyggelse i Vordingborg Kommune

- hvad skal vi, hvad kan vi og hvad gør vi?"

Sundhedsloven giver kommunerne ansvaret for forebyggelse. Men der er tale om en meget løs lovgivning, der åbner op for et væld af metoder og tiltag. Samtidig er der ikke megen videnskabelig dokumentation at læne sig opad... dette betyder at det danske forebyggelseslandskab stritter i (alt for) mange retninger.

 Hvilken retning Vordingborg Kommune valgt? Og hvorfor? Hvad er Vordingborg Kommunes særlige sundhedsudfordringer, og hvordan løses de i samarbejde med andre kommunale fagområder, regionen og andre aktører?

_______________________________________________________________________________________________________________

VESTMØM Messen

lørdag d. 8. oktober på Fanefjord skolen

 

________________________________________________________________________________________________________________

tirsdag d. 15. Marts 2011

Jacob Groth

Filmkomponist Jacob Groth

Emne:" Fra Ide til udførelse "

 

 Filmkomponisten Jacob Groth  fortæller om TV-serierne " Krøniken","Rejseholdet ", "Ørnen","unge Andersen" osv. osv. Og Spillefilmene : "drengene fra Stc. petri, " Headhunter ", "Drømmen", "To Verdener", Stieg Larsson projektet osv. osv.

 

________________________________________________________________________________________________________________

mandag d. 21. februar 2011

Kaare Johannesen

Kåre Johannesen

emne: Seksualitet i middelalderen

Med udgangspunkt i sin bog "Hor Saa Vide" fortæller historiker, forfatter oginspektør på Middelaldercentret Kåre Johannessen om seksualiteten i middelalderen. Fordragsholderen vil muligvis være bekendt fra TVøst´s serie "En God Historie" hvor han sammen med Sille Roulund fortalte om historiske begivenheder i regionen.I foredraget møder vi vore middelalderlige forfædre og -mødre dér, hvor deer allermest uredigerede: under sengelagnerne! Tonen bliver sober, men samtidige kilder citeres selvfølgelig uredigeret... og de er ind imellem ganske saftige (!)

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Sigurd Bo Bojesen var på besøg ved foredraget

med Peter Sten onsdag d. 26. januar,

Med sit kamera, optagelserne vi blive vist på TV, kanal 21

torsdag d. 10. februar fra kl. 22.00 til 23.00

og genudsendt lørdag d. 12. februar fra kl. 12.30 til 13.30

Bestyrelsen

_________________________________________________________________________________________________________________

onsdag d. 2. februar 2011

Generalforsamling

 

________________________________________________________________________________________________________________

onsdag d. 26. januar 2011

Peter Steen

Peter Steen

emne: Lokalpolitiske arbejde

Jeg er 59 år - når jeg kommer til jer, er jeg fyldt 60!Jeg har arbejdet som journalist i 35 år, først som skrivende og de seneste16 år på DR Sjælland, heraf de seneste 11 år som studievært.Jeg er gift med Winnie, og vi har fem drenge, tre svigerdøtre og tobørnebørn.Jeg er født i Kongsted ved Rønnede, opvokset i Tappernøje, har boet i København nogle år, otte år på Lolland, og de seneste 14 år i Lundby påSydsjælland, hvor al min fars slægt stammer fra - vi kan følge den helt
tilbage til 1600-tallet. Så måske har mine forfædre kendt GøngehøvdingenSvend Poulsen :-).Jeg er formand for Lundby Lokalråd, står for Borgerforeningen Lundbysinternationale forbindelser (venskabsbyer i Skåne og Mecklenburg-Vorpommerni Tyskland, hhv. Lönsboda og Lohmen). Jeg er projektadministrator forRollespil Svend Gønge og sekretær i Lundby Sognearkiv.Så er jeg redaktør af vores lokalavis 4750Avisen, som hver 14. dagpostomdeles til 5000 husstande i Lundby og omegn.Jeg er også medlem af bestyrelsen for Museerne Vordingborg,Museumsforeningen for Sydsjælland og Møn samt Landliv A/S.Og så blev jeg i 2008 kåret som Årets Landsbytosse i Danmark afLandsforeningen af Landsbysamfund (LAL).

____________________________________________________________________________________________________

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________

onsdag d. 20. januar   2010 Arne Gotved Danmarks sejlende kulturarv
onsdag d. 20. januar   2010 Generalforsamling Kun for medlemmer
onsdag d. 03. marts    2010 Sven Fenger

Cuba er et ganske særligt land 

onsdag d. 24. marts     2010 Solveig Bahn Christensen Husmandskone
onsdag d. 21. april      2010 Mikka Lene Højholt Pers Jeg er ikke dansker, jeg er ikke tysker, jeg er Mikka Lene Højholt Pers
onsdag d.8 september 2010 Peter Madsen Fra Præstø til Paarl
torsdag 28. oktober      2010 Elo Dahl Mortensen Indblik i fuglenes verden
torsdag d. 4. november 2010 Henning Prøhl - Hans Valter Kreisel  Gerthard Milstreu Helleristninger i Vordingborg Kommune

___________________________________________________________________________________________________________________

4. november 2010

Helleristninger i Vordingborg Kommune

Henning Prøhl  Hans-Walter Kreisel  Gerhard Milstreu

Henning Prøhl - Hans Walter-Kreisel - Gerhard Milstreu

 

Helleristninger i Vordingborg Kommune

Vi finder helleristninger – herunder skåltegn - overalt i Danmark – med større koncentrationer i bestemte områder. På Bornholm har vi fast klippegrund, og her finder vi helleristninger på større flader som fx i Sverige. I resten af Danmark findes ristningerne på løse stenblokke.

Helleristninger fra sten- og bronzealder er en vigtig del af vor fælles kulturarv, men da forvitring af sten i disse år skrider hurtigt frem, som vi fx har set det med Jellingestenene, er det vigtigt at dokumentere det vi kender, før det er for sent.

I Vordingborg Kommune – Sydsjælland og Møn - er vi midt i et projekt, som skal dokumentere og registrere kendte ristninger, og vi opfordrer alle til at gå ud og lede efter flere.

Hans-Walter Kreisel

Henning Prøhl

GYPAF-projektet

Helleristninger – ufuldstændige billeder

Længe - for længe - har helleristninger været opfattet som et isoleret billedudtryk.

I RANE-projektet focuserede vi på den arkæologiske kontext, udgravninger ved helleristningsfelter i flere europæiske lande. I stort set alle tilfælde med spor af arkæologisk fundmateriale. En frugtbar symbiose mellem billederne og resterne af menneskelige aktiviteter giver os et lidt større indtryk af et ufuldstændigt billede.

 

En  "billedrejse" til europæiske helleristningslokaliteter med hovedvægten lagt på udgravninger - tolkning og datering, samt indsatsområder og resultater.

 

Gerhard Milstreu

Tanums HällristningsMuseum

__________________________________________________________________________________________________________________

28.oktober 2010

"Indblik i fuglenes" verden

Elo Dahl Mortensen

Jeg vil fortælle om de oplevelser jeg har med at kigge på naturen. Generelt er det fugle, jeg tager billeder af når jeg nu alligevel køre en tur f. eks bare til Stege.  Har jeg altid mit digitale kamera med.

Det jeg vil vise er nogle billeder af fuglene jeg har set, og enkle andre bilder jeg har taget fra Danmark og Jamaica, og Sverige.

Spurvehøg i Stege

Doktor Bird (kolibri) Jamaica plus enkle andre billeder fra Jamaica

Ravnen fra Sverige. 

Rovfugle- Havørne, Vandrefalk.

Plus alle de andre fugle, jeg har fået taget billeder af.

8.september 2010

"Fra Præstø til Paarl"

Peter Madsen

Peter Madsen

Udover en kort præsentation af mig selv - og baggrunden for at min familie

og jeg bosatte os i Sydafrika i 2002 til 2005 - vil jeg via en række

digitale billeder rejse med tilhørende gennem Sydafrika fra Nord til Syd, og

jeg vil bl.a. fortælle om landets fantastiske politiske udvikling fra

"Apartheid styret" til et i dag nogenlunde velfungerende demokrati, herunder

historien om Nelson Mandela.

Desuden vil jeg fortælle om, hvordan det er at bryde op og rejse til et

andet land

 

______________________________________________________________________________________________________________________

21.april. 2010

Jeg er ikke dansker. Jeg er ikke tysker. Jeg er Mikka Lene Højholt Pers.

 

Mikka Lene Højholt Pers

Mikka Lene Højholt Pers

De fleste mennesker kan uden tøven tilkendegive deres nationalitet – den står skrevet sort på hvidt i deres pas - den er en selvfølge på linje med deres skostørrelse eller alder. Langt de fleste vil også være i besiddelse af en mere eller mindre udtalt idé om hvad det vil sige at være en del af netop deres nationale fællesskab og nævne sprog, skikke og historie når de bliver bedt om at beskrive det.

Men hvad så hvis man på papir har to nationaliteter, taler to sprog flydende, føler sig hjemme i to kulturer?

Hvor mange har virkelig overvejet hvad det egentlig vil sige at være – lad os sige – dansk? Hvor mange har taget deres nationalitetsfølelse op til overvejelse, gravet dybere og lokaliseret netop den del af sig selv de vil betegne som dansk?

 

Som del af det danske mindretal syd for grænsen har jeg siden jeg var en ganske lille pige måttet forholde mig til spørgsmål vedrørende nationalitet og hvad hertil hører. Min opvækst med en tysk mor, en dansk far, tyske naboer og danske lærere har gang på gang konfronteret mig med det faktum, at de fleste mennesker bærer rundt på en nationalitetsfølelse på hvis grundlag de udskiller andre og adskiller sig selv – en praksis der har sat tydelige spor i fortællingen om mig og mine forfædre på hver sin side af grænsen, i Danmarks og Tysklands historie og afspejles tydeligt i den politiske debat der føres i dagens Danmark.

 

I dag bor jeg i København, er lykkelig gift med en halv-svensker og læser psykologi på Københavns Universitet. Jeg kan stadig ikke besvare mange af de spørgsmål jeg i årenes løb er blevet stillet og har stillet mig selv om nationalitetsfølelse og national identitet, men jeg kan fortælle min historie og give indblik i de erfaringer og overvejelser jeg har gjort igennem min opvækst i et mindretal, hvor nationalitet er meget andet end bare en selvfølge.

 

_______________________________________________________________________________________________________________

24. marts 2010

Husmandskone

Solveig Bahn Christensen

Solveig Bahn Christensen

Jeg fortæller om mit arbejde som husmandskone på statshusmandsbruget i Andelslandsbyen Nyvang, som er et historisk oplevelses center.

Statshusmandsbruget er en kopi fra 1927.

Hvordan var det at være husmandskone i 1920-30erne i hverdag og fest, pasning af hus, have, marker og dyr.

Høst- og juletraditioner.

Formidling til vore gæster. Derudover fortæller jeg om Andelslandsbyen Nyvang- det historiske oplevelsescenter

 

 

________________________________________________________________________________________________________________

3. marts 2010

Cuba er et særligt land

Sven Fenger

Sven Fenger

Således indleder forfatterne Peter Bejder og Kim Boye Holt deres bog i den berømte håndbogsserie fra Politikens Forlag: ”Turen går til Cuba”. Og sandt er det, at Cuba byder på noget helt særligt.

Her er noget i gære, som man ikke finder noget andet sted i verden. Hvad enten man sympatiserer med den aldrende socialisme eller ej, er landet et studie værd.

Spanske og afrikanske kulturer blander sig aldeles ubesværet, og på trods af det 20. århundredes amerikanske og sovjetiske påvirkninger hviler livet i en tilbagelænet nonchalance, der er specifik cubansk.

”Det er som om man tager store skridt bagud i tiden og lander et eller andet sted i de sene 60’ere eller tidlige 70’ere,” sagde den tyske filminstruktør Wim Wenders, da han lancerede den legendariske cubanske film ”Buena Vista Social Club” for nogle år siden.

For øjeblikket undergår Cuba enorme forandringer, og kun få tør spå om landets fremtid. Men én ting ligger fast: Styret har valgt turismen som landets økonomiske redningsplanke. Den spansk koloniale arkitektur på Plaza de la Catedral og Plaza de Armas i Det gamle Havana, solnedgangen over Havanas skyline, de palmeomkransede strande, det kridhvide sand, creolsk madkultur og den verdensberømte rom, tobaksmarkerne, regnskovene, de afro-cubanskesanteria-ceremonier, salsa’en og natklubberne, de mange 50’er dollargrin sælger varen.

Men landets styrke er først og fremmest en ukuelig og optimistisk befolkning, der har overlevet på trods af svære betingelser. Gæstfriheden er enestående.

Læg dertil at Cuba er en kulturel perle, hvor en af verdens rigeste og mest originale musiktraditioner er omdrejningspunktet.

Ovenstående lyder som indledningen i en brochure for en grupperejse til Cuba – hvilket det faktisk også er.

Forfatteren er Sven Fenger, der i siden 1982 har besøgt landet hen imod 35 gange – sidst i nytåret 09/10.

Sven er i dag lektor ved læreruddannelsen på Blaagaard/KDAS, UCC. Tidligere højskoleforstander ved Vestjyllands Højskole, der i årene omkring 2000 satsede og vandt på studierejser til Cuba på de lange vinterkurser. Sven har siden han stoppede som forstander i 2002 været rejseleder på adskillige grupperejser til Cuba. Endvidere har han skrevet bogen ”Caribiske stemmer”, MS, 1992 samt artikler til tidsskrifter og leksika om cubansk musik og kultur.

Han ved kort sagt, hvad han taler om.

Foredraget vil handle om livet her og nu i Cuba, om dagligdagen i Havana og på landet, om politik, kultur, musik, afro-cubanske naturreligioner og meget mere.

Foredraget illustreres med billeder og lyd.

Til sidst i foredraget er der mulighed for at stille spørgsmål og gå i dialog med Sven.

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________

20. januar 2010

Danmarks sejlende kulturarv.

Arne Gotved

 

Arne Gotved

 

Skibene:

I sidste halvdel af 18-hundredtallet blomstrede det danske træskibsbyggeri, og håndværket var af en kvalitet, der blev berømmet viden om. Skonnerter kom langt omkring i verden, og der var mange af dem – havenes gråspurve blev de kaldt – og i de hjemlige farvande var der en livlig trafik af galeaser og jagter, pæreskuder og paketter, i fragtfart mellem landsdelene. Dertil kom hele fiskeflåden af store og små sejlførende fartøjer – i starten af 1900tallet var der mange sejl på havet og i de danske fjorde og sunde.

Efterhånden som jern, stål og maskinkraft udkonkurrerede træet og vindkraften gik træskibsbyggeriet langsomt i stå, men i denne hårde konkurrencesituation blev der nået et fuldendt stade, hvor skrog og rigning var udviklet til effektivitet, enkelhed – og stor skønhed.

Der eksisterer lykkeligvis endnu nogle af de gamle bevaringsværdige træskibe, der er restaurerede og foreløbig bevaret for eftertiden – det er dem vi skal høre om, og se billeder af.

Foredragsholderen:

Arne Gotved, der er arkitekt, har været aktiv i træskibsmiljøet i mere end 30 år som skipper på GASEN (med hjemhavne i Nyhavn og Bogø Havn). Han er æresmedlem af landsforeningen Træskibs Sammenslutningen, hvor han gennem årene har haft mange tillidsposter – bl.a. som formand i 16 år.

Endvidere er Arne Gotved forfatter, tegner og fotograf til bogen ”Og de Sejler – de gamle træskibe”, og stort set samtlige lysbilleder til foredraget, er gennem årene fotograferet fra GASEN.

 

 

__________________________________________________________________________________________________________

4. November

Merethe Stagetorn

Merethe-Stagetorn

"Forsvarsadvokaten"

 

fortælle om de spændende sager, om retspraksis og berette om både sit liv og mange skæbner, hun har mødt.

Merethe Stagetorn har været forsvarsadvokat i mange år og har i løbet af sin karriere været involveret i nogle af danmarkshistoriens mest omtalte og omdiskuterede sager.

I 1965 blev Merethe Stagetorn cand.jur. og derefter advokatfuldmægtig. I 1967 blev hun ekstern lektor ved Københavns Universitet og fik siden selvstændig advokatforretning.

I 1983 fik Merethe Stagetorn møderet for Højesteret, hvor hun siden har været forsvarsadvokat i lang række sager.

I 2003 skrev hun ”Forsvarsadvokaten – hverdag i retssale og fængsler”, hvor hun fortæller om nogle af de mest omtalte sager og samtidig giver et indblik i det danske retssystem – på godt og ondt.

 

__________________________________________________________________________________________________________

8. Oktober

Svend H. Pedersen

Svend H Pedersen

Askeby - Røddinge Sø

Søen fra Istiden til Nutiden

Vidste du, at Østersøen har været skov og Danmark har været Hav i 2000 år efter Istiden

så oplev Svend H Pedersen fortælle om

Tiden, hvor der formodes at have boet mennesker i området omkring Søen og udviklingen fremover.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10. September

Flemming Kofod-Svendsen

Flemming Kofod-Svendsen

"Døden, sorgen, håbet "

”Hvad der er sket for mig, har presset mig til mine grænser”, siger Flemming Kofod-Svendsen. Og han fortsætter: ”Jeg er blevet stillet over for livets mørke side, og jeg har mødt min egen svaghed som aldrig før. Jeg har læst flere beskrivelser af, hvor meningsfyldt, ja næsten vidunderligt livet kan blive forvandlet gennem lidelse. Sådanne ord kan jeg ikke bruge, for det er ikke min erfaring. Min daglige bøn til Gud har været, om han vil give mig kraft, styrke og frimodighed til netop denne dags opgaver. Kort sagt hjælp til at leve”.

 

 

________________________________________________________________________________________________________

13. Maj

Poul F. Hansen

Poul F. Hansen vil fortælle om sin tid som

 Moskva-korrespondent

 

anno-domini.dk

 

 

________________________________________________________________________________________________________

23. April 2009

Bo Manderup Jensen

 

 Bo Manderup Jensen

Bo Manderup Jensen fortæller om EU og Danmark

Hvad bestemmer vi selv i Danmark og hvad bestemmer EU? Mon ikke en del har undret sig over, at vi i den aktuelle debat om indvandring kan høre, at der blandt vores ministre og politikere er tvivl og uenighed om, hvad vi selv bestemmer i Danmark. Kan EU-kommissionen lave bestemmelser, som vi ikke er enige i skal følges? Og hvad med EU-domstolen? Hvor stor er dens indflydelse på danske forhold? Og hvad betyder de fire forbehold, som vi har?

Disse spørgsmål - og sikkert mange andre -, får vi et rigtigt godt svar på fra Bo Manderup Jensen ved et foredrag i Fanefjord Foredragsforening den 23. april 2009.

Bo Manderup Jensen er cand.merc. og bor i Præstø. Han vendte hjem til Danmark i 2008 efter 23 år i Bruxelles, hvor han har været direktør i EU-parlamentet, senere generaldirektør og kabinetschef for EU-parlamentets formand. De sidste 2 år var Bo Manderup Jensen chefrådgiver for EU-kommissionens formand J.M. Barroso.

Vi kan ikke finde nogen bedre til at rede trådene ud og forklare, hvad der er op eller ned på samspillet mellem EU og Danmark.

_____________________________________________________________________________________________________________

 

19. Marts 2009

Christian Mejdahl

Christian Mejdahl

Folketingets  Formand  fra 2003 til 2007

vil fortæller om

Demokrati og folkestyre, som vi kender det og er fortrolige med.
 De spirende demokratier ude i verden.
 Min baggrund som bonde og politiker, samt opgaver og oplevelser fra et langt liv i politik.
 

 

 

___________________________________________________________________________________________________

d. 21. januar  2009

Generalforsamling

_______________________________________________________________________________________________________________

torsdag d. 20. november

Steffen Dinesen

emne: Antikviteter og gamle sager,

Steffen Dinesen

Steffen Dinesen er til daglig travlt optaget som vurderingsekspert i auktionshuset Lauritz.com. Næstved. I lokalområdet er han endvidere kendt fra sin optræden i fjernsynsprogrammerne i TV2-Øst og endelig er han brevkasse redaktør på  "Antikbrevkassen" i Familie Journalen. Steffen Dinesen har hele livet igennem beskæftiget sig med antikviteter og gamle sager, og hans viden på området er meget omfattende. Publikum kan komme med nogle af de spændende effekter, de har liggende, og Steffen Dinesen vil så fortælle hvad han ved om tingene samt sætte en auktionspris på effekterne.

 

______________________________________________________________________________________________________________

tirsdag d. 21. oktober

HAVET SLETTER ALLE SPOR - ELLER?

Jørgen Denker

Jørgen Dencker

I Danmark startede undervandsarkæologien med udgravningen af de fem vikingeskibe i Roskilde Fjord for næsten 50 år siden. Hermed var der åbnet op for et skatkammer af fortidsminder på havbunden.

Jørgen Dencker fra Vikingeskibsmuseet vil fortælle om undervandsarkæologien i Grønsund og Storstrømmen. Området har været et eldorado for stenalderens jægere og fiskere, og Jørgen vil berette om de 6-9000 tusinde år gamle stenalderbopladser, der stammer fra perioder, hvor vandet i havet stod betydeligt lavere end i dag.

Jørgen vil også fortælle om nogle af skibsvragene fra området, og som omfatter alt fra 6 m lange stammebåde fra middelalderen til store orlogsskibe fra 1600-tallet.

______________________________________________________________________________________________________________

torsdag d. 25. september

emne:  Kalkmalerierne i Fanefjord Kirke

Peder Bøllingtoft

Foredrag om restaurering af kalkmalerier

Torsdag den 25. september kl. 19.30 inviterer Fanefjord Foredragsforening og Fanefjord Menighedsråd til foredrag på Damme Kro.

Konservator M.Sc. Peder Bøllingtoft fortæller i foredraget ”Kalkmalerierne i Fanefjord Kirke” om den igangværende restaurering af kalkmalerierne i Fanefjord Kirke.

Mange mennesker har allerede været på aftenbesøg i kirken i juni og august, hvor Peder Bøllingtoft på spændende vis har fortalt om arbejdet. Nu bliver der lejlighed til også at høre om afdækningen af kalkmalerierne i 1930’erne. Og desuden vil Peder Bøllingtoft berøre emner omkring opbygning og nedbrydning af kalkmalerier i andre danske kirker for at give tilhørerne en bredere forståelse for de problemer, der i dag knytter sig til konservering og restaurering af denne del af vores kulturarv.

Peder Bøllingtoft illustrerer sit foredrag med lysbilleder, der stammer fra både Fanefjord Kirke og fra andre kirker, herunder også billeder fra Nationalmuseets arkiv.

Adgangen til foredraget er gratis, mens Damme Kro skal have betaling for kaffe og brød.

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

onsdag d. 16. april 

emne: ”Over havet under himlen ”

- en levende fortælling om en tur til Sydamerika i en 60 fods kapsejlads båd.

Jens Linnet og Ole Eskling

 

_____________________________________________________________________________________________________________

onsdag d. 12. marts

emne: Gud, Grundtvig og Grundlov.

Birthe Rønn Hornbech

Kirke og Integrationsminister

Birthe Rønn Hornbech

 

_________________________________________________________________________________________________________________

torsdag d. 21.februar

 

En rejse gennem USA i skyggen af d. 11 september

Inger og Poul Skov Andersen

Inger Skov Andersen

Den 9. september 2001 fløj Inger og Poul Skov Andersen til Island med den intention at fortsætte derfra til Washington d. 12 september på grund af den forfærdelige terroraktion d. 11 september blev rejsen afbrudt og ægteparret fik et par dage i Island, inden rejsen med besvær kunne fortsættes. Familie og venner havde regnet med, at Inger og Poul ville vende hjem i stedet for at fortsætte rejsen, men sådan gik det ikke.

Efter et mærkværdigt ophold i Washington fløj de tværs over landet til Los Angeles, hvorfra de tog på rundtur til Grand Canyon, Dødens Dal,

Las Vegas og mange andre spændende steder.

Med store forsinkelser og besvær kom de til Colorado, hvor de sammen med noget familie tog op i Rocky Mountains. Den efterfølgende togtur fra Denver til Chicago kom til at trodse enhver beskrivelse.

Hver dag var medierne optaget af beretninger fra New York og Washington, hver dag var flagene på halv i alle stater - på offentlige bygninger i private haver og på biler - og hver dag kom nye beretninger om omkomne amerikanere og tapre brandmænd.

Det blev en måned med forsinkelser og forandringer, men alligevel var den også fornøjelig og formidabel.

De to pensionister - forpustede og fortørnede - fik en tur, de nødig ville have været foruden.

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________

torsdag d. 17. januar 

Generalforsamling

__________________________________________________________________________________________________________________

Torsdag d. 15. November kl. 19.30

Klaus og Marta Tilze

Klaus og Marta Tilze

Et liv i forandring

-en personlig beretning om en rejse gennem tiden før og efter murens fald

 Klaus og Martha Titze er født og opvokset i DDR og flyttede til Møn 5 år efter Tysklands genforening. Klaus er kunsthåndværker og driver "Galleri Fletværk" i Hårbølle. Martha har i oktober afsluttet kandidatuddannelsen i pædagogisk psykologi på Danmarks Pædagogiske Universitet

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________

Onsdag d. 10 oktober kl. 19.30

Feltpræsten i tjeneste

Ole Brehm Jensen

Hærprovst / Sognepræst Ole Brehm Jensen

Hærprovst Ole Brehm Jensen fortæller om den nyeste udvikling i Danmarks sikkerhedspolitisk engagement,

 om feltpræsteordningen i Danmark og om feltpræsternes tjeneste med danske soldater i indsættelse.
 

_________________________________________________________________________________________________________________

Vestmøns "Høstmarked"

30. september 2007

Fanefjord Foredragsforenings Kaffebod

    

Bodil og Arne

      Sct. Georgs Gilderne i Danmark

vil få hele landet til at flyve

 

 

Høstmarked ved Fanefjord Kirke 

er arrangeret af de lokale foreninger og menighedsrådet

______________________________________________________________________________________________________________

Onsdag d. 5 september kl. 19.30

i samarbejde med Fanefjord Menighedsråd

Pastor emeritus

Bent Lumholt

 

Bent Lumholt

                                             

 Vita Benedicti

 

Jeg kom til verden i 1930.

Mens jeg var dreng, udbrød 2. verdenskrig, men det var ikke min skyld.

Jeg voksede op i Vestjylland, helt derude, hvor man selv må holde hankat.

Alt undtagen havet – Kræn Wæjster – var langt væk, ikke mindst uddannelsessteder, så jeg måttet helt til Sorø Akademi for at lære noget fornuftigt.

I  Sorø lærte jeg at danse Lancier. Derefter lærte jeg i forsvaret at telegrafere. På universitetet lærte jeg bl.a., at man ikke må sove under forelæsningerne. Hos studentersangerne lærte jeg 2.tenoren til ”Kornmodsglansen”. På Regensen lærte jeg at drikke rødvin.

På trods af og på grund af alt det fik jeg min teologiske embedseksamen i 1957.

Så fik jeg et problem: Jeg anede ikke, hvad jeg skulle bruge den til. Det dér med f.eks. at blive præst ude på landet og bo i præstegård med stokroser og have gamle damer til the fristede mig ikke.

Men problemet blev løst via et biografbesøg.

Jeg så filmen Qivittoq, og da jeg gik ud af Palladium, sagde jeg til mig selv: Jeg skal til Grønland, lige meget som hvad – om jeg så bare skal rense fisk. Jeg ringede omgående til Grønlandsministeriet for at høre, om de kunne bruge mig til noget. Og det kunne de, vel at mærke ikke som fiskeriarbejder, men som præst. Altså blev jeg præst, mere af  kærlighed til Grønland end til kristelighed og kirke.

Efter et temmelig kort kursus i det grønlandske sprog , som jeg finansierede via en hjælpepræstestilling på Vesterbro, blev jeg sendt som præst og lærer til Fiskenæsset, en lille bygd med en befolkning så fåtallig, at skaden, jeg kunne forvolde, skønnedes at være begrænset.

I Fiskenæsset skete der voldsomme  ting i mit liv, som jeg ikke vil komme ind på her.

Blot vil jeg sige, at det på en måde først var dér, jeg – sådan i hjertet - blev præst.

 

Og præst har jeg så været siden --- unormalt mange steder. Thule og Yokohama er bare yderpunkterne. Alle de andre steder gider jeg ikke nævne, det vil føre for vidt. Jeg har aldrig rigtig fundet ud af, om det er min rastløshed (evt. parret med en diskret eventyrlyst), der har drevet mig fra sted til sted, eller min omflakken skyldes, at folk ikke har kunnet holde mig ud i længere tid.  Men hvorom alting er: Jeg har altid været en flakke og er det for så vidt endnu, idet jeg efter min pensionering i 1991 har været konstitueret sognepræst i adskillige pastorater her på Djursland, hvor jeg nu bor.

 

Jeg er gift med Pauline, som er en skøn og spændende grønlandsk kvinde. Hun er specialist i polareskimoisk trommesang og trommedans og rejser i den egenskab meget rundt i verden. Desuden synger hun som en lærke.

Min stemme lyder mere som et grusværk. Ikke desto mindre bruger jeg den flittigt, idet jeg her på mine gamle dage er blevet en - hvis jeg må prale lidt -  meget benyttet visesanger og fortæller. Jeg laver mine viser og skrøner selv. Min stil er seriøs / humoristisk.

 

 

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Tirsdag d. 22. maj kl. 19.30

På mission i Georgien

Jørn Hee

Brigadegeneral

Jørn Hee

- Jørn Hee er brigadegeneral. I 2001-2003 var han chef for overvågningen af grænsen mellem Georgien og den Tjetenske Republik - udsendt af Organisationen for Sikkerhed - og Samarbejde i Europa (OSCE). Jørn Hee vil beskrive missionen og de opnåede resultater. Samtidig vil han komme ind på forholdet mellem Georgien og den Russiske Føderation. Han vil også beskrive levevilkår m.m. i Georgien og specielt forholdene i Kaukasusbjergene.
Georgien har netop åbnet en ambassade i Danmark. Danskerne skal overbevises om, at georgierne er europæere, som bør optages i EU og NATO. Derfor er dette foredrag meget aktuelt.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Tirsdag d. 10. April kl. 19.30

Tid til Tid

Poul Holm Bangsgaard

I Vestafrika kan natur og dyreliv virke meget eksotisk - men det er mødet med folk i Afrika, der sætter de dybe spor. Når man vender hjem fra en rejse i Afrika, slår det en, at vi i Danmark lider af tidsmangel eller ligefrem tidsnød. Er tiden for os snarer blevet et problem end en gave? I Senegal oplever man tiden som en gave. En ny dags gode lyde er starten på en dag med muligheder og TID. Hvad kan vi lære af et folk, der endnu ikke har mistet tiden?

Aftenens foredragsholder var i10 år lærer på Båring Højskole på Nordvestfyn og i 15 år forstander på Nordsøhøjskoleen i Hirtshals . Det blev til mere end 20 studierejser med Grundtvig i bagagen til Vestafrika. I 2004 var Poul Holm Bangsgaard desuden af foreningen af Folkehøjskoler i Danmark udsendt som rådgiver til en folkehøjskole i Sydindien.

Aftenen indledes med et lysbilledforedrag om mennesker og natur i Vestafrika.

Efter kaffen føres vi ind i tanker om TIDEN. Hvordan vi kan opleve tiden som en gave? Hvorfor er tiden ofte et problem?

Der er mangt og meget, man kan tænke på, når man vender tilbage efter et ophold hos mennesker, der lever på en helt anden måde, end vi gør. Har vi mistet den tid, som folk i Afrika oplever?

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Onsdag d. 14. Marts kl. 19.30

Rasmus Nielsen

Rasmus Nielsen

Kulturlandskabets billedbog

Lysbillede foredrag

Lige meget hvor man færdes på Møn, Bogø eller andre steder, er det - hvis man ellers har øjnene åbne - som at bladre i en kæmpestor billedbog uden forklarende tekster. Overalt er der spor efter at vi mennesker gennem århundreder har brugt landskabet og udnyttet landskabets ressourcer og dermed er kulturlandskabet  skabt. Dette kulturlandskab har en meget høj fortælleværdi, når man først lige bliver opmærksom på historien bag de mange spor i landskabet.

Billederne ligger hulter til bulter i landskabet eden nogen orden:

Et sted ligger en gravhøj, som vore forfædre opbyggede af græstørv for 5000 år siden. Kort derfra ligger en mergelgrav, som blev dannet da tipoldefar ville forøge den. Marken, den ligger i, er omkranset af sten - eller jordgærder, som blev lavet i årene omkring landboreformerne for 220 år siden.

Alle disse kulturspor i landskabet vil Rasmus Nielsen fra Næstved egnens Lokalarkiv vise billeder af og vil fortælle om sporenes historie og dermed om vores landskabs og vores egen historie.

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Onsdag d. 7. februar kl. 19.30

Marie Grubbe

Dorte Belling

Dorte Belling

Marie Grubbe blev født ca. 1643. Hendes far var af adelsslægten Grubbe. Hun voksede op på herregården Tjele, blev gift første gang med Ulrik Frederik Gyldenløve, der var uægte søn af Frederik 3.

Efter en skilsmisse blev hun gift med adelsmanden Palle Dyre, men også dette ægteskab kuldsejlede. Marie Grubbe giftede sig til sidst med Søren Sørensen, der havde været ladefoged på Tjele. Med ham endte hun i fattigdom og på fattighjælp på Falster i Borrehuset ved Grønsund Færgested. Forinden havde de boet en halv snes år på Møn.

Hendes fantastiske skæbne har inspireret forfattere som Holberg, Steen Steensen Blicher, J.P Jacobsen og H.C. Andersen.

 

 

         _______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Generalforsamling

onsdag d. 17. januar 2007

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________*

torsdag 16. november

"Hvorfor har vi det vejr vi har"

Jesper Theilgaard

Jesper Theilgaard

Det danske vejr har altid været en kilde til glæde, irritation og forundring. Det skifter ofte fra dag til dag, så hvordan har vi i det hele taget kunne opbygge et samfund, som i al fald i begyndelsen var baseret på landbrug.

Men hvordan håndterede vore forfædre det omskiftelige vejr og hvor langt er udviklingen nået i dag. For hvorfor synes vi ikke at vejrudsigterne passer?

Men vejet påvirkede også kunstnerne - især malerne og digterne. Hvornår begyndte de at interessere sig vor vejret og er det rigtigt, hvad der står i de danske sange og det malerne fik ned på lærredet.

Disse spørgsmål og flere til besvares når DR's meteorolog Jesper Theilgaard kommer på besøg i Fanefjord Foredragsforening.


www.dr.dk
______________________________________________________________________________________________________________________________________

                                                                       torsdag 5. oktober

Ole Vang

Drik rødvin med glæde

Ole-Vang

Ole Vang

Lektor, ph.d. Ole Vang, Lektor i Molekylærbiologi ved Roskilde Universitetscenter

 

Drik rødvin med god samvittighed

  1. Hvordan kan kosten forebygge kræft?

Foredraget vil beskrive hvordan normale celler i kroppen kan udvikle sig til kræftceller,

og her vil vi se på en række af de forskellige mekanismer, der er involveret i kræftudviklingen.

Herfra skal vi se på, hvordan forskellige kemiske stoffer i vores kost vil påvirke de processer, som kan lede frem til kræft.

Fokus vil være på hvordan disse stoffer kan bremse kræftprocessen.

De epidemiologiske data, som viser at frugt og grønsager har en kræftforebyggende effekt, vil blive gennemgået.

  1. Drik rødvin med god samvittighed!

 I denne del skal vi se på, hvordan moderat indtagelse af vin kan påvirke de store livsstilssygdomme: hjerte-karsygdomme og kræft.

Jeg vil her gennemgå en række af de stoffer, som druer og vin indeholder og deres mulige biologiske effekt vil blive gennemgået.

Særligt resveratrol’s egenskaber vil være i fokus, fordi resveratrol har mange interessante biologiske effekter.

 

Lidt om personen Ole Vang:

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

tirsdag 12. september

Biskop Jan Lindhardt

Vil orientere om aktuelle kirkepolitiske spørgsmål i september 2006

Jan Lindhardt

Biskop Jan Lindhardt vil orientere om aktuelle kirkepolitiske spørgsmål i september 2006.

Det er jo et spørgsmål, hvad der er aktuelt til den tid. Men det er et år, hvor kirkeminister Bertel Haarder har sendt forslag ud til mange ændringer i kirken. Bl.a. er det foreslået at Vordingborg-Stege provsti skal flyttes fra Roskilde Stift til Lolland-Falsters Stift.

Jan Lindhardt har også meninger om, hvorfor vi går i kirke og måske også om, hvorfor færre og færre gør det.

 

Foredraget er arrangeret sammen med Fanefjord Menighedsråd

www.jan-lindhardt.dk/

 

________________________________________________________________________________________________________________________

onsdag 19. april 2006

Orkideer i Danmarks natur

Carsten Koch

 

Carsten Koch

                                                                                                                                                 

Stor Gøgeurt vokser på Møns Klint

Af Europas næsten 500 orkide - arter, finder man godt 40 i Danmark. Siden 1991 har de været total-fredede, og mange af deres voksesteder er beskyttede.

 Igennem en del år har min store interesse for disse planter ført til, at jeg har opsøgt deres voksesteder i det meste af Europa, og haft fornøjelse af at fotografere planterne og senere vise billederne for interesserede. Af profession er jeg bibliotekar, og interessen for botanik og især for orkideer er således en hobby for mig. 

At jeg bor i nærheden af en af Danmarks bedste orkide- lokaliteter, nemlig Møn, gør det nemt at iagttage en stor del – nemlig næsten halvdelen -  af landets orkide - arter.  Det skyldes først og fremmest, at mange orkideer er kalk-elskende, hvilket  ikke mindst det kridtholdige Møn kan honorere. Men næsten alle dele af vort land, kan byde på oplevelser med disse spændende planter,og nogle egne har deres helt specielle arter at byde på.

 Det er mit håb, at jeg ved at fortælle om og vise billeder af disse spændende planter især fra dansk natur, men også nogle fra det øvrige Europa, kan medvirke til at øge interessen for dem. Mange af planterne kan man forholdsvis nemt selv finde ved at opsøge egnede voksesteder, mens andre kræver lidt bistand af eksperter. For eksempel arrangerer Dansk Botanisk  Forening, Danmarks Naturfredningsforening og andre, ofte guidede ture til lokaliteter, hvor de mere sjældne orkideer er at finde.

________________________________________________________________________________________________________________________

onsdag d. 15 marts 2006

Kina

Arne Belling

Arne Belling

Hvad er det, der sker nu i Kina

Ambassadør Arne Belling har på sine ophold i Beijing lært sig sproget og mentaliteten - og er ikke overasket over udviklingen.

Han har oplevet kulturrevolutionen i Kina og hørt rødgardisterne synge deres:

Østen er rød

Solen står op

i Kina har Mao Zedong vist sig

Belling har været i Beijing i flere omgange, senest som ambassadør 1986-91. Og han har tabt sit hjerte til riget i midten og den kinesiske folkesjæl.

Det der sker i Kina, er meget forudsigeligt, synes Belling. Kina har jo været en industrination med et højt uddannelsesniveau i trekvart århundrede og har kulturen dertil.

En af dansk diplomatis veteraner, kan om nogen fortælle det moderne Kinas historie med en imponerende industrirevolution, der forbløffer de fleste -

 men ikke ham

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________

tirsdag d. 21. februar 2006

Kirsten og Leif Hansen

Kirsten og Leif Hansen  Romsø

Livet på Romsø gennem 20 år
- lysbilleder og anekdoter

Kirsten og Leif Hansen – to gæve fynboer - har i 20 år boet alene på Romsø, der med sine 108 ha ligger 6 sømil fra Kerteminde i den nordlige del af Storebælt. Kun om sommeren har de haft naboer i de få sommerhuse på øen.
Kirsten har studeret øens historie og har skrevet en bog om den. Øen har tidligere haft mange indbyggere med bønder, fiskere og egen skole. Øen var også involveret i Englænderkrigen. I 1809 blev 100 englændere taget til fange på øen.
Kirsten og Leif fortæller om det helt særlige: at bo to mennesker alene på en ø midt i naturen – sommer og vinter.
Leif er professionel fotograf og viser lysbilleder fra øen. Leif har i øvrigt sejlet Romsø-sejladsen (postbåden) til og fra Kerteminde i 35 år. De mange ture svarer til 4 gange jorden rundt.
 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Generalforsamling

18. januar 2006

 

___________________________________________________________________________________________________________________

9 November 2005

Bjarne Klausen

emne: Kropssprog hos mennesker og hos dyr

Bjarne Klausen

emne: Kropssprog hos mennesker og hos dyr

Bjarne Klausen kendes fra TV udsendelserne fra Odense Zoo

Jeg har i over 10 år arbejdet som Zoolog i en af Danmarks største zoologiske haver (Odense Zoo).

      Jeg er uddannet biolog med speciale i adfærdsbiologi.

 Jeg har boet 4 måneder i Khao Yai National Parken i Thailand mens jeg studerede Gibbonaber.

     Jeg har rejst over en stor del af verden  bl.a. Australien (7 mdr.), Bangladesh (4 mdr.), Thailand (4 mdr.), Guyana og Costa Rica.

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________

12 Oktober 2005

Anna Marie Aggerholm

www.alcologic.dk

emne: Kong alkohol i spadseredragt og høje hæle

Jeg er født i 1957 som den ældste af tre søskende. Mine forældre var bønder, ligesom deres forældre og bedsteforældre havde været, og jeg havde en helt normal og tryg opvækst på landet. Min skolegang fulgte også normen for en almindelig, dygtig pige – nemlig folkeskole, realskole og gymnasium, hvorefter jeg uddannede mig til 2-sproglig korrespondent.

I min barndom var alkohol på intet tidspunkt nogen fast bestanddel af min tilværelse. Mine forældre havde hverken barskab eller vinkælder, og først da jeg som 25-årig flyttede sammen med en mand, der rangerede et par trin højere oppe ad den sociale rangstige, blev jeg præsenteret for alkohol som en daglig foreteelse.

I dag ved jeg, at der kun gik et par år, før jeg var afhængig af at drikke alkohol hver dag. Alkoholen gjorde noget ved mig – snigende, overrumplende og magtfuld – og flasken blev efterhånden min bedste og mest pålidelige ven. Mit forbrug af alkohol steg støt og roligt gennem årene, indtil jeg som 42-årig var ved at drikke mig ihjel. En Minnesotabehandling på Behandlingscenter Tjele gav mig værktøjerne og redskaberne til en ny, ædru tilværelse uden følgeskab af Kong Alkohol, og jeg er i dag dybt taknemmelig for at have et liv og en tilværelse, hvor jeg selv kan træffe mine valg.

Jeg er dybt fascineret af mekanismerne i sygdommen kemisk afhængighed, som alkoholisme retteligen kaldes. Jeg har derfor efterfølgende uddannet mig til Danish Addiction Counselor  (alkolog), og i min egenskab heraf arbejdede jeg som rådgiver på Behandlingscenter Tjele frem til 1. august 2003, hvor jeg startede egen virksomhed.

Jeg har oplevet og opdaget, at på trods af mange gode og velmenende tiltag fra såvel de offentlige instanser som private initiativtagere er der stadig mange mennesker, der ikke ved nok om sygdommen alkoholisme og dens effekt på omgivelserne. Og frem for alt: mange ved ikke, hvad der kan gøres for at standse sygdommen, når problemet er opstået. Det håber jeg at kunne medvirke til at få ændret!

Den gængse opfattelse af en alkoholiker er billedet af en mand, der sidder i sit snavsede og krøllede tøj på bænken nede foran det lokale supermarked og sutter i en guldbajer. Sådan er det slet ikke; Der er over 1/2 million voksne danskere der drikker mere end det anbefalede - og heraf er ca. 200.000 decideret afhængige af alkohol for overhovedet at kunne fungere blot nogenlunde normalt - så længe det varer.

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________

 14 September 2005

Ingrid Daege

emne: Min grumme fortid

Ingrid Daege kalder sit foredrag "Min grumme fortid" og fortæller om sine oplevelser under Anden Verdenskrig, hvor hun som 13-årig blev flygtning, tysk soldat og russisk krigsfange. Samtidig formidler hun et billede af tiden under Hitler-regiment og hvilken indflydelse det havde for civilbefolkningen.

Min bog udkom i november, ligeledes med titlen "Min grumme fortid", forlaget Wisby & Wilkens i Odder.

Ingrid Daege bliver ofte spurgt om, Hvad skete der så bagefter?

 

________________________________________________________________________________________________________________________

 

13 April 2005

Major Mentz

emne: Gardehusarregimentets Hesteeskadron

Foredragsholderen  Major Michael Mentz, som er kendt fra sin tidligere stilling som leder af garderhusarernes hesteeskadron. Major Michael Mentz er en glimrende fortæller, som forstår at fastholde sit publikum med selvoplevede historier og anekdoter, ofte med et humoristisk islæt der giver anledning til at trække på smilebåndet.

  1. Foredraget hedder "Gardehusarregimentets Hesteeskadron". Jeg fortæller lidt om GHR historie, eskadronens historie, heste, mandskab, daglig træning og ceremoniel tjeneste til hest. Derudover fortæller jeg om nogle oplevelser, der ikke er kommet til pressens kendskab og som er foranlediget af, at heste har deres egen fri vilje og af og til gør brug af den! Herefter lejlighed til spørgsmål.
  2. Jeg har ved GHR haft den store lykke stort set at have været eskadronschef lige fra 1975 til jeg blev hjemsendt i 2001 (uden boggæld!). Først for kampenheder såsom Panserinfanterikompagni, Kampvognseskadroner og Opklaringseskadroner af brudt af et par ophold i krigshelvedet på Cypern og sidst i de sidste 14 år af min tjenestetid som chef for Hesteeskadronen.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

30 Marts 2005

Carl P. J. Christensen

Emne: Mit livs eventyr

www.banko-carl.dk

Jeg er født den 6. marts 1936 og er den ældste af en børneflok på 6. Efter endt skolegang kom jeg i kontorlære i Nakskov, som jeg forlod i 1955 for at tiltræde en stilling som bogholder i Rødby.

I 1957 blev jeg ansat på Nordisk Kamfabrik A/S - i dag Panter Plast A/S - i Vordingborg, hvor jeg avancerede til kontorchef i slutningen af 60`erne. Det var i denne periode, at jeg som chartermedlem af Lions udviklede de populære banko-shows, som jeg var på turne` med i over 30 år. I 1972 forlod jeg jobbet på Panter Plast for at indtræde som partner i Poul Birkum Petersen orkester- & solistbureau i Næstved. To år senere overtog jeg hele bureauet.

 

I 1986 flyttede jeg virksomheden, DEPA ApS, til Vordingborg, hvor selskabet var placeret i 10 år, hvor jeg besluttede at sælge det.

Fra 1997 påbegyndte jeg mit 3. liv, som bl.a. omfatter opdatering i sprog og EDB, indtrædelse i diverse bestyrelser, en tænketank o.m.a.

I 1003 besluttede jeg atter at drage på turne`, for at fortælle om mit liv.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

 17 Februar 2005

N P. Stilling

emne: 7 Kirker + 1

 

N P. Stilling

emne: 7 Kirker + 1

"Møns kirker", et lysbilledforedrag om Møns 7+1 historiske kirkebygninger,
deres historie, kunstværker og inventar: Om Elmelundemesterens kalkmalerier
i Fanefjord, Keldby og Elmelunde Kirke, Om det rige inventar i samme tre
kirker. Om den mægtige Stege Kirke, dens kalkmalerier, gravmæler, tårne og
moderne kunst. Om købstadskirken i Borre og dens inventar og arkitektur, om
Magleby Kirkes tvillingetårne og stemningsfulde kirkegård, om den enestående
rokokokirke  i Damsholte, Om Marienborg og kirkegården - og endelig om den
lille ottekantede kirke på Nyord fra 1840'erne.
NPS: historiker og museumsinspektør i Søllerød, forfatter til bogen om
Danmarks Kirker på Politikens Forlag (2000), 2. udgave 2004 - og i mange år
ejer af et hus i St. Damme på Møn.
 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Generalforsamling

19 Januar 2005

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

d.17.11.2004

Solvejg Ritzau

emne: Bedemandsvirksomhed og Sorgbehandling m.m.

Solvejg Ritzau

Solvejg Ritzau Det er så umådelig vigtigt, at vi får sagt ordentligt farvel til dem, m det er vore børn, ægtefælle, forældre, 

Det er så umådelig vigtigt, at vi får sagt ordentligt farvel til dem,

vi mister - uanset om det er vore børn, ægtefælle, forældre, søskende,

en nær ven eller hvem der ellers måtte stå vores hjerte nær.

 

Solvejg Ritzau er Bedemand og vil fortælle om bedemandsvirksomhed samt sorgbehandling, hun har tidligere været daglig leder i " Foreningen til støtte ved Spædbarnsdød", dette emne vil hun også tale om .

www.densidsterejse.dk

 

______________________________________________________________________________________________________

 

d.13.10.2004

Københavns Politidirektør

Hanne Beck Hansen

emne: Bruger vi Politiet rigtig

Hanne Bech Hansen

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

d. 15.09.2004

O. V. Jørgensen

Emne: EU-lov om periodiske syn af biler og resultatet af det

 

O.V. Jørgensen

 

Ole V. Jørgensen

Fagchef, Statens Bilinspektion

 

Gennem mere end 30 år har Ole V. Jørgensen beskæftiget sig med syn

af biler og analyse af færdselsuheld. Gennem dette arbejdet har han opnået

en stor fond af viden om årsagerne til færdselsuheld og om, hvad vi  kan gøre

for at undgå at blive offer i færdselsuheld.

 

_____________________________________________________________________________________________________

d.18.08.2004

Freddy Blak

emne: Udvidelsen, hvad vil der ske med arbejdskraften fra øst?

Freddy  Blak

Freddy Blak

Udvidelsen, hvad vil der ske med arbejdskraften fra øst?

www.freddyblak.dk

 

_____________________________________________________________________________________________________

d. 14.04.2004
Pastor Hans Henrik Christiansen
emne: Kvinderne i Grundtvigs liv
 

Hans Henrik Christiansen

Pastor Hans Henrik Christiansen

Hans Henrik Christiansen er Sognepræst i Fanefjord Sogn, efter mange års virke her, går han på pension til årsskiftet, vi har været så heldige at han kommer tilbage på besøg i Fanefjord Foredragsforening for at fortælle om Kvinderne i Grundtvigs liv.

Efter at vi har deltaget i mange tidligere foredrag med ham glæder vi os til høre hans foredrag om dette emne.

 

___________________________________________________________________________________________________

d.17.03.2004

Søren Gammeljord

(Flemmings Planteskole)

emne: Haven og havens spørgsmål

Søren  Gammeljord 

Flemmings Planteskole

Søren har Flemmings planteskole som i 2003 blev  40 år gammel.

Han vil fortælle om planter og besvarer med glæde  alle de vore  mange spørgsmål om "Haven og havens planter"

Søren Gammeljord

 

__________________________________________________________________________________________________

d. 10.02.2004

Ettie Henriques

emne: Et liv - løst og fast fra 3/4 sekel

Ettie Henriques

Ettie Henriques

Ettie Henriques vil fortælle om  Et liv løst og fast fra 3/4 sekel (århundrede)

En fortælling som kan imponere os alle og måske få os til at tænke på om vi nu også får nok ud af vores eget liv.

 

 

___________________________________________________________________________________________

d.21.01.2004

Generalforsamling

Damme Kro

___________________________________________________________________________________________

 

d.12.11.2003

Thorbjørn Bay Christiansen

emne: Rejse Tjekkiet og Slovakiet

Thorbjørn Bay Christiansen

Thorbjørn Bay Christiansen     
Thorbjørn Bay Christiansen har igennem 11 år rejst mange steder i verden
Han viser lysbilleder og fortæller om Tjekkiet og Slovenien og de mange oplevelser han har fået på disse ture

___________________________________________________________________________________________________

d.08.10.2003

Niels Bjerregaard

emne:  Historisk foredrag om

Hvorfor svenskerne i 1659 blev nødt til at besætte Møn

 

Niels Bjerregaard

 Niels Bjerregård

Niels Bjerregaard, der er cand.jur. og pensioneret konsulent fra Kirkeministeriet,

har både i artikler og foredrag behandlet emner

Hvorfor svenskerne i 1659 blev nødt til at besætte Møn.

Man kan også spørge: Hvorfor blev Møn ikke svensk land?  Under krigene mod Karl 10. Gustav kunne Møn have fået samme skæbne som Skåne, Halland og Blekinge. Møn indgik faktisk i de svenske krav til Danmark ved forhandlingerne til Roskilde-freden  men blev trukket ud af den endelige aftale d. 26 februar 1658.

Senere - i 1659 - blev Møn angrebet og taget af svenskerne trods tappert forsvar af mønboerne.

Hvorfor indgik Møn i svenskernes angrebsplaner. Hovedformålet var dog København.

En dramatisk periode i Møns historie vil blive genfortalt.

___________________________________________________________________________________________________

  

d.12.09.2003

Poul-Arne Nielsen

emne: Møn - Sjælland - Jylland og Falster  rundt

Poul Arne Nielsen

Poul-Arne Nielsen

 

Poul-Arne Nielsen         

har gået rundt, mange steder i Danmark, sidst på Falster som mange vil huske fra Regionalradioen

som fulgte ham hele vejen.

Vi ser frem til at høre hvad han vil fortælle om de mange oplevelser han har haft på de ture han har gået,

samt om de oplevelser han får på Møn, når vi får besøg af Poul Arne Nielsen  d. 12. september kl.19.00

efter at han har  gået Møn rundt. 

Start

Hårbølle Havn

Nordfelt

Fuldført

Jylland rundt

Jylland rundt slut

Middelfart gamle havn

Jylland rundt

Stevns

________________________________________________________________________________________________

d.02.04.2003

Slotsgartner Flemming Kruse

emne: Offentlige Haver

Flemming Kruse

Flemming Kruse

Slotsgartner på besøg

Lige nu kribler det i fingrene på alle haveinteresserede, og heldigvis har det i længere tid været vejr til at gøre ”haverent” og forberede jorden til kommen havesæson.
Hvis man vil høre noget om, hvordan de professionelle havefolk griber havesæsonen an og få inspiration til sommerens arbejde i haven, så er det en god idé at møde op på Damme Kro nu på onsdag kl. 19.30. Her kan man høre Vordingborgs stadsgartner fortælle om sit arbejde med kommunens grønne områder og offentlige parker.
Han er dreven foredragsholder, der jævnlig er på farten for at øse af sin viden og erfaring. Foredraget ledsages af masser af billeder, og naturligvis er Flemming Kruse indstillet på at svare på alle de spørgsmål, tilhørerne kommer i tanke undervejs.

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________

d.11.03.2003

Kirsten Lutchen Lehn

emne: Toldere og syndere

Kirsten Lütchen Lehn

Kirsten Lütchen - Lehn

Fortæller om  Mønske Toldere og Syndere

I midten af forrige århundrede huserede en del kendte Stegekøbmænd som smuglere i de mønske farvande.

Lysten til art tjene penge på statens bekostning var ikke mindre dengang end i dag, - det er kun metoderne, der var anderledes.

Møn var et eldorado for smuglere. Landbefolkningen var vrede på tolderne, fordi de skulle betale afgifter, når de skulle ind til Stege med deres varer, - derfor støttede de ivrigt købmændene. De værste smuglere var storkøbmænd, de havde mest at tjene på det. Det var Hage - Bloch - Bertelsen og Wulff, - af og til udviklede det sig til regulære kampe, som gik ud over de handelsbetjente, der var ansat hos købmændene,

 - til gengæld var det dem, der fik bøderne, som måtte gå i gældsfængsel eller  " sidde på vand og brød" i dagevis.

_ ___________________________________________________________________________________________

19.02.2003

emne: Island

Helge Madsen 

er Mønbo men har boet på Island, han fortæller begejstret om øen, naturen og  befolkningen, samt sjove historier og oplevelser fra det spændende sted højt mod nord. Om livet på Island om sagaernes, vulkanernes, lavaens, gletchernes, gejsernes, hestenes og vandfaldenes Ø

Helge Madsen

__________________________________________________________________________________________

 

Torsdag d. 21 November 2002 kl. 1930

Emne: Andelsforeningen Friland

Helle Hestbjerg

Foredrag om Friland
Medlemmer af Andelsforeningen Friland tager gerne ud og fortæller om projektet:
Hvad er baggrunden for Friland?
Hvordan bygger vi husene og af hvilke materialer? 
Hvilke principper ønsker vi at leve efter?
Hvilken rolle spiller et projekt som Friland i lokalsamfundet?
Hvem er vi, og hvad skal vi lave, når vi er færdige med at bygge? 

Foredraget vil bl.a. give svar på disse spørgsmål og være illustreret af billeder fra foråret og
sommeren, hvor en bar mark blev forvandlet til en byggeplads, og den kommende landsby begyndte at tage form.

Besøg DR Friland`s hjemmeside

Friland

Helle Hestbjerg og Karen Marie Vinther-Larsen

Helle Hestbjerg og Karen Marie Vinther-Larsen

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onsdag d. 31 Oktober 2002 kl. 19.30

Arne Hemmingsen

emne: Mejerierne på Møn igennem tiderne

 

Arne Hemmingsen og Henning Jensen

Arne Hemmingsen/Henning Jensen

Det er dejligt at kunne byde vores tidligere formand Arne Hemmingsen velkommen som foredragsholder i den forening som han selv har været formand for og har taget hånd om op til år til 2000. 

Han vil fortælle om Mejerierne på Møn igennem tiderne, det kan for mange deltagere genopfriske den tid som engang var på Møn og for andre blive  spændende oplysning om tider som vi måske slet ikke har kendt , her kan vi glæde os til en oplysende og spændende aften med Arne Hemmingsens store viden om Mejerier og andelsbevægelse.


Onsdag d. 23 Oktober 2002 kl. 19.30

Ib Strømmen

emne: VAR " BARFODSLÆGE " I KINA

BARFODSDOKTOR I KINA

Ib Strømmen

 

Ib Strømmen fortæller  begejstret om at være " BARFODSDOKTOR" i Kina, samt hans  rejse fra Danmark og det meste af verden rundt, hvor han har levet i mange forskellige lande, blandt ligeså mange forskellige mennesker. 

Man er ikke i tvivl om begejstringen for det liv som her bliver rullet op for os, hvor vi for en stund får lov til at lytte med når Ib Strømmen  fortæller om sit lange liv lang væk fra Danmark.

Glæd dig til en spændende aften sammen med Ib Strømmen i Fanefjord Foredragsforening

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.04.2002 kl.19.30

Bent Barfod

Emne: Barfod i bakspejlet

Få den store oplevelse, Barfod i bakspejlet

et foredrag om Barfods mange forskellige opgaver og oplevelser,

med Film, Teater, Tegning, Maleri og meget mere, når den kendte, Bent Barfod gæster Fanefjord Foredragsforening.


27.03..2002

Søren Ryge Petersen

Emne: DR derude

Søren Ryge Petersen

Efter aflysning på grund af snestorm i Jylland d. 20 marts 2002

blev det endelig dagen hvor Søren Ryge kunne begejstre os alle med spændende fortællinger om mange år med TV og mennesker.


13.03.2002 

Finn Slumstrup

Emne: Globalisering - De fremmede

Finn Slumstrup

Finn Slumstrup

Tidligere forstander på Vallekilde Højskole,

informationschef for Dansk Flygtningehjælp, kanalchef på Danmarks radio P1,

nu programmedarbejder i DR


28.11.2001 kl. 19.30

Thyra Frank

Emne: Plejehjem på en anden måde

En værdig alderdom

Thyra Frank 

Link til DR udsendelse om Thyra Frank

Damme Kro var propfuld, da Thyra Frank ankom

for at fortælle os om værdighed - varme - ømhed - krav - respekt, som blot er nogle af de udfordringer hun byder sit personale,

og de gamle på" Lotte" politikere og  de mennesker hun møder på sin vej og ikke mindst Thyra Frank selv.

Vi der fik mulighed for at opleve hende i Fanefjord Foredragsforening, fik tre timer fuld af optimisme blandet med, tag dig nu sammen og gør det du mener er rigtig, samt fik sat ord på de mange tanker som findes indenfor ældreplejen, blandet med så megen humor og latter at man var tryllebundet til den fantastiske Kvinde som stod lige der, foran os og fortalte om Livet før Døden samt glæden derved.  

 Kærlighed og nordjysk, sund fornuft                        
                                                                                                                          
 Vi har tre velfungerende ældrecentre på Møn. Men det betyder 
 jo ikke nødvendigvis, at både de, der er beskæftiget i       
 ældresektoren, og de ældre selv ikke kan hente inspiration   
 udefra.                                                      
  Det er der i hvert fald lagt op til ved en foredragsaften 
 på Damme Kro onsdag den 28. november kl. 19.30, hvor         
 plejehjemsleder Thyra Frank i foredraget "Plejehjem på en    
 anden måde" giver sit bud på, hvordan vi kan give vore ældre 
 en værdi alderdom.                                           
 Hun blev landskendt, da hun på tv fortalte om, hvordan gamle 
 demente også kan behandles: Med kærlige knus, rødvin til     
 aftensmaden, ferie under varmere himmelstrøg og sidst, men   
 vigtigst af alt, med respekt.                                
  Også i radioen har hun bragt sit budskab ud til lytterne, 
 som f.eks. i en samtale med Hanne Risgaard, DR, hvor hun     
 blandt andet sagde: "Den evindelige snak om mangel på penge, 
 ressourcer og tid er bare en undskyldning for ikke at gøre    
 tingene ordentligt!"                                         
 Thyra Frank er rundet af den nordjyske muld, hvor hendes     
 opvækst gav hende det, hun i dag bruger i sit arbejde:       
 Kærlighed og nordjysk, sund fornuft.                         

Plejehjemmet  Lotte på Frederiksbergs leder, fortæller om hvad man kan gøre, for at opfylde de ældres behov på en menneskeværdig måde.

Thyra Frank er en meget spændende person,  med anderledes opfattelse af,  hvordan vi skal omgå hinanden  

 


 

10.10.2001 kl. 19.30

Jørgen Vennegaard

Emne: Fra Børnehjem til Skoleinspektør

 

Jørgen Vennegaard

Fra Børnehjem til Skoleinspektør

Pensioneret skoleinspektør Jørn Vennegaard i Stubbekøbing vil gerne fortælle om sin barske og turbulente  barndom. Dengang jeg var barn var det anderledes, hvem af nutidens unge mennesker kan ikke nikke genkendende til de ord, når forældre skal fortælle om hvordan det var i de dårlige tider, dengang de var unge.

Nogle fortæller om de barske vilkår man havde med hensyn til de små midler der var til rådighed, andre fortæller om de trange kår og om opvæksten i skolen, hvor øretæverne hang i luften, alt efter lærerens humør.

Ord der altid er værd at lytte til, selv om det ofte kan lyde som fantasi. Det var ikke altid fantasi, - det var de barske vilkår for mange med ophold på opdragelsesanstalter, børnehjem, eller hos private.

Sydsjællands Tidende fortæller om en af de drenge der virkelig på sin egen krop har mærket, hvordan tingene var, men også med en enestående vilje, kombineret med stædighed og gode evner, viste vejen til at det godt kan blive anderledes .Navnet er Jørgen Vennegaard, af mange husket fra sin tid som aktiv fodboldspiller i Vordingborg Idrætsforening,

Nu pensioneret ungdomsskoleinspektør i Stubbekøbing. Jørgen Vennegaard er født i 1935 i Vordingborg, men allerede året efter mistede han sin far ved en arbejdsulykke på Storstrømsbroen da et stillads brast sammen og han styrtede de mange meter ned.

I en alder af 11 år kom Jørgen Vennegaard på grund af moderens sygdom på optagelseshjem ved Næstved, senere døde hans mor, og på grund af dårlig behandling, valgte han at søge friheden og stak af fra hjemmet op til flere gange, men lige så mange gange kørt tilbage af politiet I perioden fra 1947 og frem til 1952, blev han sendt til Haderslev på et godt børnehjem. De noget bedre forhold og den trygge tilværelse betød at han kom i skole i Haderslev, en skolegang der blev afsluttet med realeksamen. Efter den overståede eksamen, gik turen til Vordingborg, hvor han som 16 årig blev optaget på Vordingborg Seminarium. Opholdet blev afsluttet med eksamen 5 år efter.

 


12.09.2001  kl.19.30

Svend Billesbølle

Emne: Den sidste rejse

Svend Billesbølle

Her fra kommer du til Svend Billesbølles hjemmeside


18.04.2001.kl.19.30

Henriette Rensbro

 Stege Borg Udgravninger

Henriette Rensbro

fra Sydsjællands museum vil fortælle om - og vise lysbilleder fra udgravningen af Stege Borg,

som fandt sted fra juli-november 2000

Middelalder-skrøner af Bitte Vink

 

Henriette Rensbro fortæller om udgravningerne til tidsskriftet SKALK. 

Præcis datering

Det er dog netop i et nummer af SKALK fra 1978, man kan finde de første udgravninger af den gamle Stege borg beskrevet. Disse udgravninger fandt sted i 1977-78.

Inden man gik i gang med udgravningerne i 1970`erne, regnede man egentlig med, at det hele var ødelagt. Derfor var det en stor overraskelse, at borgen var så velbevaret. Den var bygget af bløde træsorter, og kombineret med de få teknikker, man havde tilbage i 70erne gav det mere usikker datering. Det nærmeste, man kunne komme dengang, var at borgen kunne tidsfæstes til at være fra engang i 1200- tallet.

Ved udgravningerne sidste år, fandt vi egetræsplanker og ved hjælp af åredatering af dem, kunne vi sætte præcist årstal på borgen. Det har den i 1313, beretter Henriette Rensbro. Hun mente også, at man dengang havde bygget en ny borg ovenpå den gamle for at dæmme op for fjendens angrebsvåben, der også blev lavet stærkere og bedre op gennem tide. I følge Henriette Rensbro er fundet af egetræsplankerne med til at sandsynliggøre, at den gamle Stege borg har været en træborg.

Vi tror, det er har været en træborg, lavet af træpalisader, og måske har noget af den været bygget af tegl, da vi også har fundet teglbrokker. Men der er selvfølgelig grænser for, hvad man kan finde ud af med borgen, da alt træ over havoverfladen med tiden er rådnet væk. Men man kan se, at borgen er udvidet i 1313, og man har også uddybet den omkringliggende voldgrav fra 0,5 meter til 3,5 meters dybde. Der er ingen tvivl om, at vi kunne finde mere, hvis vi f.eks. i forbindelse med kloakering, kunne grave videre, for bolværket ser ud til at fortsætte ind under Billedhuggerstræde og sandsynligvis også ind under Pakhuset.

 

Henriette Rensbro kunne fortælle, at der efter udgravningerne har meldt sig mange spørgsmål. Vi er selvfølgelig meget interesseret i at se hele det gamle borgareal. Det kunne være spændende at se, om det er rigtigt, at der har ligget et ridehus på den grund mellem vandet og Søndersti, hvor der nu er parkeringspladser.

At borgen er fra 1313 giver heller ikke et entydigt svar på, hvem der byggede borgen. Var det Erik Menved eller fyrst Wizlau af Rugen? Det er også et ubesvaret spørgsmål, hvorfor borgen blev bygget? Ville Erik Menved erobre Østersøområdet, eller var det en tvangsborg, ligesom den han byggede i Viborg. Og blev den bygget for at holde mønboerne på plads?, 

Henriette Rensbro siger. Bevaringsforholdene i Steges jordbund er helt utrolige. Det kunne man bl.a. se, da Møns Bank byggede om, og man på 3 meters dybde fandt bevaringsværdige ting. Så hver gang man graver et lille bitte hul i Stege, så kan der være middelalder i det ! Det kan både være godt eller en pestilens, men det er sjældent at se i Danmark. Sådan er det også med konstruktionen og bolværket i den gamle Stege borg. Det har ikke nogle paralleller i Danmark - det kendes faktisk overhovedet ikke fra andre steder !.

 

 


28.03.2001 Karsten Fledelius

Østeuropa og tidens emne

 

Som ekspert i forholdene på Balkan, var Karsten Fledelius en hyppig benyttet kommentator i tv og radio sidste forår, da krigen i Kosovo var et af brændpunkterne i Europa. men som historiker er det ikke alene Balkanlandene, der har haft han bevågenhed, International sikkerhedspolitik med særlig vægt på Østeuropa hører også til hans interesse og undervisningsområder.

 


07.02.2001 Hildegard Ihlemann

På cykel til Nordkap

For et år siden gik direktør Hildegard  Ihlemann, Miljø- og  Levnedsmiddelkontrollen i Nykøbing, på pension.

Det betød, at en gammel drøm kunne realiseres: På cykel til Nordkap.

Turen startede hjemmefra på Vestmøn, og så gik det ellers nordpå i 48 køredage, før Normkappen viste sig i strålende sol i alt en tur på 2.686 km.

Hildeyard Ihlemann cyklede helt alene med telt, sovepose og kogegrej bagpå og mobiltelefon og Visa kort i styrtasken.

Hvordan en 66 - årig ikke særlig sportstrænet dame - kan finde på sådan en tur, og hvordan det hele gik, fortæller hun om.


18.10.2000

Svend Billesbølle

Den gamle mand og havet

"Den gamle mand og havet - fra Holbæk til Cook - øerne"  har han kaldt sit foredrag. Og det er ikke tomme ord. Han har noget at have det i, efter som han seks gange har krydset Atlanterhavet og to gange Stillehavet og Det indiske Ocean. Oftest alene i sin 18 fods Lynæs-jolle.

Rygter vil vide, at han foruden at være en eventyrer, også er en god fortæller, der kan styre en forsamling på 150 mennesker lige så godt som sin lille jolle. Han har evnen til at tale i et sprog, der går rent ind, og hans historier, en god blanding af morsomme og barske oplevelser, vidner samtidig, om en sand glæde over tilværelsen.


13.09.2000

Bitten Helweg

Narkomaner - samfundsmaskineriets tomgang

Svigtet af systemet?

Det er ca. 30 år siden, at behandlingen af narkomaner i offentlig regi begyndte i Danmark. Siden dengang har " hjulene bare kørt, uden at vi er kommet nogen vegne". Det mener i hvert fald forfatteren Bitten Helweg, som Fanefjord Foredragsforening har inviteret til Møn for at holde foredrag om narkobehandling.

Kører i tomgang

Bitten Helweg kalder sit foredrag "Narkomaner - samfundsmaskineriets tomgang".

En titel der mere end antyder, at systemet har fejlet trods en massiv indsats i tre årtier, i følge foredragsholderen er den store tilbagefaldsprocent blandt nedtrappede narkomaner tegn på, at man kører i tomgang.  Hun mene, at behandlingsarbejdet skal bygge på princippet om hjælp - til selvhjælp, og at nøgleordene her er krav, ansvar og tillid. Det har hun også givet udtryk for i en nylig udkommen bog med titlen. " Den ompolstrede narkoman". Bogen er blevet rost. Blandt andet har Berlinske Tidende bragt et to siders interview med forfatteren.

Roses ihjel

Men Bitten Helweg  er skeptisk over al den ros hun har fået - Man roser mig ihjel, men hvor bliver forandringen af, spørger hun. der ar lagt op til et spændende3 foredrag med en engageret revser af narkopolitikken i Danmark.

 


16.05.2000

Sigrid Riise

Børn og familie ved årtusindskiftet

Mange radiolyttere - måske specielt forældre med børn - vil nikke genkendende til navnet Sigrid Riise. Hun har i en årrække givet sine lyttere gode råd om børneopdragelse og forholdene mellem generationerne; vel at mærke på en måde, så hverken børn eller voksne taber ansigt eller bliver gjort til syndebukke. Hun er klar og konsekvent i sin rådgivning, og de svar hun giver lyttere, der ringer ind med et problem, fornemmer man stor respekt og forståelse for både børn og voksnes behov. Der skal være plads til begge parter.

Så man kan godt kalde det lidt af et kup, når Fanefjord foredragsforening har fået den travle sundhedsplejerske til at holde foredrag om emnet "Børn og familie ved årtusindskiftet"

Sigrid Riise bliver årets modtager af FOF Prisen, Prisen er et maleri efter eget valg.


22.03.2000

Lis Ravnsted

Vilde planter i naturen

Som de fleste ved, er Lis Ravnsted en mønbo, der er glad for blomster og kan fortælle meget om dem. Samtidig er hun en dygtig amatørfotograf, og de to ting i forening gorger for et spændende foredrag. Foruden den lokale flora, vil Lis Ravnsted også komme omkring beskyttelse af de vilde blomster i den mønske natur. Som regel står disse blomster på privatejede arealer, og det kan til tider give anledning til interessekonflikter mellem ejeren og de instanser, der ønsker blomsterne på han mark bevaret og gjort tilgængelige for publikum.


09.02.2000

Finn Jensen

Natur - vildtpleje - plantning og naturfredning

Meget apropos det ny vildtreservat ved Fanefjord har sognets foredragsforening inviteret vildtkonsulent Finn Jensen fra Falster Statsskovdistrikt til at holde foredrag med lysbilleder om sit arbejde med vildtreservater, vildtplantninger og vildtpleje .

Finn Jensen vil fortælle om sine andre gøremål bl.a. jagtprøver og reguleringstilladelser til skadevoldende vildt.


24.11.1999

Richardt Martin

En søjlehave under vandet

Erhvervsdykker Richardt Martin, Tappernøje, løfter sløret for, nøjagtigt hvor denne søjlehave befinder sig og hvordan den ser ud.

Tilhørerne skal med foredragsholderen en tur til Grønland, nærmere bestemt til Ikkafjorden i Sydvestgrønland, og høre om fjordens flora og fauna.


26.10.1999

Lars Thorkild Bjørn

Billedfortælling om Grundtvig

Grundtvig var teologen, der satte det hele i gang. Han ville have almindelige mennesker til at leve med i alt det, autoriteterne havde patent på. Det startede som et oprør inden for statskirken, men blev til et oprør for folkestyret, hvor Grundtvig blev en særdeles aktiv politiker.

Om Grundtvigs liv som digter, præst, politiker og rebel kan interesserede høre mere om, når højskolelærer Lars Thorkild Bjørn holder foredrag om den store skikkelse i Danmarks historie. Lars Thorkild Bjørn har ladet sig inspirere af det tjekkiske teater " Lanterna Magica" til at kombinere forskellige udtryksmidler til en helhed, så, hans egen fortælling veksler med lysbilleder på et seks meter stort lærred sammen med sange og digte, indsunget på bånd af bl.a. Maria Stenz, Grethe Kaasgaard og Michael Kammer. Desuden har to temmelig ukendte digte af Grundtvig fået nye melodier af Erik Grip netop til dette foredrag.  


22.09.1999

Leif Davidsen

Danske Drømme

Det er lykkedes at få den kendte danske forfatter og journalist en tur til Møn . Han vil holde foredrag om emnet " danske Drømme", en kendt tv - føljeton om Danmark fra 1972- og frem til i dag, der med succes blev vist i Danmarks Radio tv 1

Leif Davidsen fortalte i januar til BT, at han oftest er af sted flere gange om måneden for at holde foredrag. Det er han, fordi det er hans erfaring, at folk specielt uden for København gerne vil undvære tv for at høre det talte ord.

- Det er det talte ord, der interesserer. Det er forventningsfulde mennesker, der møder frem for at snakke og diskutere. Det er meget positivt, siger han.


21.04.1999

Anita Hansen Engdahl

Hekseforfølgelse - Kvinde var din mund

Pastor Anita Engdahl, præst i Bårse fortæller om trolddomsforfølgelser i 1500-tallets Danmark.

 Hekseforfølgelse - kvinde var din mund, og mange spændende fortællinger om kvinders vilkår dengang.


27.03.1999

Møn Revyen

Hyggeaften i Fanefjord Foredragsforening med , Revymiddag, Revy og dans


04.02.1999

Lillian Sarvad

Livet på en luksusliner

Det er en vidt berejst dame, der kommer på besøg. Hun fortæller om sit liv som kioskdame ombord på en luksusliner og om sine mange spændende oplevelser ude i den store verden.


19.11.1998

Benny Steinmejer

Naturens overraskelser

Benny Steinmejer, der har sit daglige virke i reservatområderne på Nyord og Ulvshale samt på Møns Klint, kender naturen på de pågældende steder som sin egen bukselomme. han har på utallige ekskursioner for børn og voksne rundhåndet delt ud af sin viden om stedernes geologi og deres dyre -, fugle- og planteliv.


27.10.1998

Søren Haslund-Christensen

Mongoliet

Søren Haslund - Christensens far Henning Haslund - Christensen hjembragte som opdagelsesrejsende for 50 - 60 år siden enestående samlinger fra Centralasien til Danmark og åbnede vore øjne for en fjern, fremmed og spændende verden, og i 80 erne og 90erne ekspeditioner til de steder i Mongoliet og Kina, hvor faderen virkede samt Nepal og Vietnam, hvor forskellige religioner og kulturer mødes, og hvor dansk u - landsindsats modvirker fattigdom og miljøødelæggelser..

Med på ekspeditionen var bl.a. kronprins Frederik og børnene Charlotte, Michael og Louise.


24.09.1998

Jørgen Bie

Guatemala

Jørgen Bie fortæller og viser lysbilleder fra 17 åers ophold på Buatemala

____________________________________________________________________________________________________

06.05.1998

Lisbeth G. Petersen

Trivsel i hverdagen

Hvis du synes livet er for kort til bagateller

Hvor de løftede pegefingre er skiftet ud med masser af humor

Så kom og få en uforglemmelig aften sammen med 

Lisbeth G. Petersen hun tager deltagerne med på en rejse rundt om hele trivselsbegrebet:

Hvordan kan vi spise det, som vi lyster? Fordele og Ulemper ved ar ryge? Motion kan det klares på et lagen? Hvordan styrer man stress? Hvordan får vi mere kolorit på hverdagen og ikke mindst ægteskabet?

___________________________________________________________________________________________________

28 03. 1998

Møn Revyen

___________________________________________________________________________________________________

26.02.1998

Hans Jakobsen

Dronningens Jæger fortæller om sit arbejde hos Dronningen

____________________________________________________________________________________________________

07.01.1998

Henning Nielsen

Journalist på Regionalen fortæller om "Mennesker jeg har mødt"

____________________________________________________________________________________________________

26.11.1997

De tre fra Fuglebjerg

underholder med sang og musik af Sigfred Petersen

____________________________________________________________________________________________________

23.10.1997

Henning Jensen

fortæller og viser film fra London og Skotland

____________________________________________________________________________________________________

12.04.1997

Møn Revyen

____________________________________________________________________________________________________

20.03.1997

Preben Andersen

Kriminalassistenten ved Vordingborg Politi fortæller om kriminalpolitiets arbejde før og nu

____________________________________________________________________________________________________

26.02.1997

Asger og Inge Skov Hansen fortæller og viser lysbilleder fra deres rejser

____________________________________________________________________________________________________

29.01.1997

Generalforsamling

derefter 

Aage Bojsen Møller fortæller om

Bojsen slægten og Rødkilde Højskole

____________________________________________________________________________________________________

14.11.1996     

Jørgen Geisler

Forstander Marienlyst pensionist højskole     

taler om Myter og Fordomme om alderdommen

____________________________________________________________________________________________________

26.10.1996

Indenrigsminister Birthe Weiss

Oplæg om landdistrikterne

____________________________________________________________________________________________________

24.09.1996

Andreas P. Nielsen ledsaget af  Dræsinebanden

fortæller om " Da Sprogø var kvindehjem"

Bogen "Sicerone"

____________________________________________________________________________________________________

21.04.1996

Rosenknopperne

sang og musik

____________________________________________________________________________________________________

21.03.1996

Gerda Winther

" Da min mor var politiker"

____________________________________________________________________________________________________

Allan Huglstad

Major Allan Huglstad fortæller om besættelsen på Møn

____________________________________________________________________________________________________

07.02.1995

Helga Moos

Samfundsrevseren Helga Moos fortæller om landsbyer og landbokulturer

____________________________________________________________________________________________________

18.01.1995

Kurt Henriksen

Foredrag og lysbilleder om Svinøs oldtidsminder og gravhøje

____________________________________________________________________________________________________

Jesper Boye

Havbiolog

____________________________________________________________________________________________________

23.11.1994

Knud Larsen

Knud Larsen

 

Debatmøde om skole og ældrepolitik

____________________________________________________________________________________________________

13.10.1994

Sergent Jens Jensby

Sirius-patruljens arbejde på Grønland

____________________________________________________________________________________________________

11.04.1994

Borgmester Ole Glann

Bevarelse og genoplivning af landsbysamfundene

____________________________________________________________________________________________________

Piet Van Deurs

_____________________________________________________________________________________________________

24.03.1994

Uffe Winther Nielsen

Rejsebeskrivelse fra Indien

___________________________________________________________________________________________________